MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 12º

El Temps Darrera previsió

L'hostaleria preveu més acomiadaments per la impossibilitat d'assumir la manca de turisme i les despeses

www.andorradifusio.ad

El president de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, i el representant de la Unió de Bars, Francesc Medina, han repassat les dificultats per les quals passen els negocis del sector al Cafè de l'Ara i Aquí de Ràdio Nacional. Consideren que les noves condicions per a les suspensions temporals de contracte de treball no són assumibles per a empreses molt malmeses després de mesos de crisi i sense ingressos.

Pujol acabava l'entrevista anunciant una crisi social imminent, tot insistint en la gravetat del problema que "sembla que no vulguem veure". Abans, però, juntament amb Medina, havien criticat durament els "pedaços continus" que consideren que fa el Govern en comptes d'"una solució de futur". Pujol ha lamentat que les aportacions que han fet en les reunions amb l'executiu finalment a la llei han "brillat per la seva absència". Creu que és paradoxal que la llei digui que les mesures que contempla són per garantir els llocs de treball perquè "esdevindrà al contrari". Ja adverteixen que al gener es veuran obligats a acomiadar personal.

Els principals problemes del sector actualment rauen, d'una banda, en el fet que Catalunya hagi restringit la mobilitat dels seus ciutadans, impedint de facto que els principals clients de l'hostaleria andorrana arribin al Principat, llevat d'algunes excepcions poc entenedores. Amb una ocupació que no ha superat el 10% els sous són difícils de mantenir, defensen. De l'altra, per les dificultats per assumir la part dels sous dels treballadors en suspensió temporal de contracte de treball i altres despeses que encara han d'afrontar negocis molt tocats econòmicament. La nova llei òmnibus limita els treballadors que es poden deixar en suspensió temporal i suposa una càrrega més gran per a l'empresari, que ha d'assumir bona part de la massa salarial. A més, diuen que la nova llei és encara més restrictiva i poc ajustada a la realitat i que hauria d'adaptar-se per donar més cobertura, per exemple, als hotels de temporada o apartaments turístics que ara es veuen penalitzats. "Si no hi ha ingressos, com podem mantenir el 25% del sou dels treballadors en suspensió temporal de contracte de treball", es preguntava Medina. Per això, anuncien els acomiadaments al sector, tot advertint que encara que no siguin molt visibles ja s'estan produint i aniran a més.

Per tot plegat, els representants dels empresaris de l'hostaleria han advertit que les noves restriccions que va anunciar aquest dilluns Catalunya són "una mala notícia", molt més per als hotels que per als bars. Pujol ha confirmat que molts van treure treballadors de les STCT quan es va anunciar que podrien pujar turistes de Catalunya, però amb la nova situació s'han de sotmetre a condicions diferents.

Aquest dilluns es va conèixer que el Regne Unit es confina fins al febrer. L'única esperança és veure què passarà a partir del 17 de gener a Catalunya i quina decisió pren França a partir del 7 de gener respecte a les pistes d'esquí.

Els bars també es declaren obligats a acomiadar treballadors

Des de l'Associació de Bars la situació és similar. Medina anuncia que també es veuran obligats a acomiadar treballadors. N'hi ha que ja no es plantegen mantenir personal en suspensió temporal, sinó directament demanar les ajudes dels autònoms. El portaveu ha dit que molts empresaris han tancat per festes, però que després de Reis es veurà la situació real que pateix el sector.

Des dels bars demanen mesures a llarg termini. De la mateixa manera que els hotelers, diuen que la comunicació amb el Govern cada vegada es veu menys reflectida en les mesures. Tenen ganes de tirar endavant, però tot plegat no els ajuda.

Entrevista completa al president de la Unió Hotelera i al portaveu de la Unió de Bars:

Informa: Jordi Domingo/Rosa Alberch
Imatges: Albert Aymamí/Arxiu RTVA

 

Informació relacionada