MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 14º

El Temps Darrera previsió

Maria Caminal roda un curtmetratge per denunciar casos d'assetjament sexual com el que ella mateixa va patir amb 17 anys

www.andorradifusio.ad

Maria Caminal tenia 17 anys quan va entrar al món del cinema, un primer treball marcat per un episodi d'assetjament sexual que també van patir altres companyes de feina. Ara, convertida en directora de cine, prepara un curtmetratge denúncia amb dos actors de primera línia amb els quals assegurar-se l'èxit. 

"El meu superior quan parlava amb clients s'ajupia i em tocava la cama. Em feia comentaris del tipus 'quin cul tens', 'què bé que et queda l'uniforme', 'quins pits tens', 'què guapa que ets'. Se sentia amb la llibertat d'abusar sexualment de mi i de més noies que treballàvem juntes. Ho hem intentat denunciar, però mai ha arribat on havia d'arribar. No l'han fet fora, l'únic que ha passat és que l'han canviat de lloc i ell segueix igual".

És el testimoni de la Maria que ara, convertida en directora de cinema, prepara un curtmetratge per denunciar casos com el seu.

La protagonista del treball audiovisual és la Mariana, una dona que emigra a Espanya i que suportarà un abús sexual per por. "Ell té poder sobre ella, que viu a Espanya gràcies a ell, i la dona aguanta perquè té una filla de 10 anys que ha de criar", explica l'autora remarcant que "molta gent està en aquesta situació".

Amb Victòria Santos, coneguda per les seves intervencions a Bis a Bis, i Nacho Guerreros, actor de La que se avecina ha creat una història que juga amb el silenci i que està ambientada en un restaurant on ell és el seu cap.  La directora destaca el treball dels actors, sobretot amb Santos: "Ha estat un treball de dona a dona, a l'hora de compartir la sensibilitat i traslladar el que sentim amb allò que volem manifestar".

A través de la ficció que, per desgràcia és la realitat de moltes dones, espera que el curtmetratge serveixi de mirall a la societat. I és que, segons exposa, quan treballava per tirar la idea endavant es va trobar amb moltes altres dones que havien passat per situacions similars,"i fins i tot pitjors".

És per això que espera que el treball, que s'ha fet amb una subvenció del ministeri de Cultura, tingui un efecte viral de denúncia. Si té prou suport es planteja fer-ne una pel·lícula per  ajudar a fer visible un mal que pateixen massa dones

"Si amb 23 anys m'està passant això, quan en tingui 30 què hauré viscut?" es planteja una autora que té molt clar que utilitzarà el cinema per transmetre aquesta història.

A Europa un 55% de dones diu haver patit algun tipus d'assetjament i un 32%, que s'ha produït en l'àmbit laboral.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Kevin Ribeiro 
Imatges cedides: Maria Caminal