MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

11º / 24º

El Temps Darrera previsió

Martínez Benazet assegura que ha baixat molt la pressió sobre l'UCI i tot el sistema sanitari

www.andorradifusio.ad

El confinament a casa es mantindrà durant, almenys, dues setmanes més. Salut és optimista ja que, tot i l'augment de casos, el sistema sanitari no col·lapsarà i la pressió sobretot a l'UCI ha començat a disminuir.

Les darreres dades del Ministeri de Salut permeten augurar que comencem a sortir del túnel. Així almenys ho ha deixat entreveure el ministre de Salut, que parla d'un cert nivell d'optimisme. El ministre diu que ha baixat molt la pressió al nostre sistema sanitari i a l'UCI i que estem molt lluny d'un col·lapse del sistema, tal com passa als països veïns. El confinament, però, haurà de mantenir-se almenys dues setmanes més. "No ens falta gaire per a aquesta fase de descens de la corba epidemiològica. Sí que tenim un descens clar sobre la pressió del sistema sanitari. És una gran notícia", considera Joan Martínez Benazet. Tot i això, adverteix que "aquestes bones notícies no ens han de fer relaxar encara; ens permetran probablement començar a tenir més activitats, tant socials, com professionals, com econòmiques més aviat".

Els tests d'anticossos a la població serviran per poder decidir quins sectors s'obren primer, però el ministre de Salut creu que s'autoritzaran en primer lloc les activitats que tenen a veure amb la llibertat de les persones. És a dir, les que es practiquen a l'aire lliure, com ara passejar. Aquests seran els escassos moments en els quals no serà necessària la mascareta, però en la vida social: carrer, feina, supermercats i en tot contacte amb altres persones, sí.  Demana, però, no col·lapsar les farmàcies i millor encomanar-les. Diu que l'obligatorietat s'aplicarà un cop es vagin obrint les diferents activitats. Recorda que "ja hi ha prou mascaretes perquè tothom pugui anar amb mascareta. Però tota aquesta distribució s'ha de fer lentament, perquè si no, col·lapsaríem les oficines de farmàcia i els punts de subministrament de mascaretes. Recomano que de forma ordenada ens anem proveint".

També ha avançat que el metge provinent de Cuba que va donar positiu ha tingut tres tests negatius, i que aquest diumenge s'ha fet la prova als seus companys, els quals, si surt negativa, es podran incorporar i treure pressió al personal sanitari que ha estat treballant fins ara.

D'altra banda i pel que fa als respiradors, un total de 15, que estan en camí, Benazet afirma que està convençut que no s'hauran d'utilitzar i que naturalment es mantindran en reserva perquè, si hi ha una cosa que ha ensenyat la Covid-19, és que s'ha d'estar preparat per a una possible pandèmia d'aquestes característiques.

 

Torna a veure la roda de premsa d'aquest diumenge al migdia del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet:

Informa: Anna Pifarré - Sílvia Mestre
Imatges: Pere Besolí - Imatges cedides SAAS

Informació relacionada

18.208.132.33