MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 15º

El Temps Darrera previsió

Mesures urgents per protegir els treballadors i mantenir les empreses

La llei de mesures excepcionals i urgents per a la situaci&oacute

La llei de mesures excepcionals i urgents per a la situació d'emergència sanitària causada per la pandèmia de la Covid-19, més coneguda com la llei Òmnibus, preveu mesures tant per protegir els drets dels treballadors com per mantenir en peu les empreses mentre duri el cessament de l'activitat. En aquesta informació detallem quines són les accions consensuades per tots els grups parlamentaris i que s'aprovaran dilluns en el Consell General.

Una de les principals preocupacions del Govern en aquesta crisi és evitar que tingui efectes en les condicions de vida de la ciutadania.

En aquest sentit una de les mesures icloses en la llei Òmnibus és la prohibició de la suspensió del contracte de treball encara que les empreses hagin suspès temporalment la seva activitat.

La suspensió del contracte no és exactament un acomiadament, sinó que vol dir que el contracte segueix vigent però s'interrompen les obligacions tant del treballador com de l'empresari. El que estableix el text és que l'empresa ha de mantenir les seves obligacions i retribuir l'assalariat tot i que no treballi.

Per tant el treballador cobrarà el 100% del salari fix que tingui estipulat durant el cessament d'activitat. La meitat anirà a càrrec de l'empresa sota la figura de permís retribuït i la resta a càrrec del treballador per aquest ordre: es restarà de les hores extres acumulades, es farà a compte d'hores extres previstes en un futur i en darrer lloc es restarà de les vacances pactades però en cap cas superarà la meitat d'aquestes. És a dir que com a màxim es perdran el 50% de les vacances.

En el cas de les persones que treballen en sectors que mantenen l'activitat però que tenen fills a càrrec i s'han hagut de quedar a casa, el Govern serà qui els compensarà mitjançant un mecanisme que s'ha d'establir per via reglamentària.

Finalment es redueix la cotització dels autònoms que s'hagin vist afectats significativament i aquells que hagin aturat del tot la seva activitat podran sol·licitar la suspensió temporal de la cotització mantenint tots els drets.

Consulta aquí el projecte de llei de mesures excepcionals durant la crisi del coronavirus.

Informa: Ester Pons

Informació relacionada