MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

16º / 24º

El Temps Darrera previsió

Si un ministre és processat penalment se'l podrà cessar sense el consens del tripartit

www.andorradifusio.ad

Si un ministre és processat en el marc d'un procés penal o incompleix flagrantment la llei del Govern se'l podrà cessar sense que faci falta el consens de totes les forces del tripartit. Així ho recull el document signat davant de notari pels líders de Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos que des d'ahir es pot consultar a les xarxes socials.

Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos han fet públic el document amb les bases de l'acord de govern que van signar el 14 de maig. A més dels grans eixos del pacte que ja van explicar en el seu moment el text permet conèixer detalls com, per exemple, les excepcions perquè no faci falta el beneplàcit dels tres partits per cessar un ministre.

L'acord a tres bandes seria prescindible en el cas de cicrumstàncies greus i extraordinàies, com el cessament d'un ministre si és processat en un procés penal o per incomplir flagrantment les disposicions de la llei del Govern.

Cal recordar que l'acord allibera Liberals i Ciutadans Compromesos de l'obligació de no promoure o donar suport a una moció de censura si es destitueix un dels seus ministres sense el seu consentiment.

Segons el text el Govern ha d'aprovar en els tres mesos següents a la seva constitució els projectes estratègics de país per a la legislatura. Així mateix existeix el compromís per escrit de fer auditoria externa per avaluar les càrregues de treball dels diferents departaments de l'administració.

El document també recull limitar al màxim possible la contractació de personal de relació especial i estableix reunions setmanals de coordinació estratègica i comunicació, un comitè trimestral amb les executives dels tres partits, i un gabinet de resolució de discrepàncies. Amb vista a les comunals, es diu que es treballarà per assolir pactes per presentar-s'hi conjuntament.

Pel que fa qüestions programàtiques destaca la voluntat d'impulsar un pacte d'estat per consensuar la posició negociadora amb la Unió Europea i un altre per garantir el futur de les pensions.

El Govern tripartit fa seves dues de les propostes estel·lars del programa electoral dels liberals: treballar conjuntament amb Ordino la candidatura per convertir Andorra en el primer país del món Reserva Mundial de la Biosfera i encomanar un estudi a mitjà termini per avaluar la viabilitat d'una xarxa de transport públic per cable.

Informa: Gerard Gort