MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/

El Temps Darrera previsió

Mor l'empresari, excònsol i exministre Antoni Puigdellívol

www.andorradifusio.ad

Aquesta matinada ha mort Antoni Puigdellívol, amb 74 anys. Empresari del sector de l'automòbil i l'hostaleria, també va participar activament a la política. Va ser cònsol major d'Andorra la Vella a final dels anys 70 i va impulsar la plaça del Poble i la remodelació de l'avinguda Meritxell. També va ser ministre de Turisme i Medi Ambient al Govern d'Albert Pintat, des d'on va haver d'afrontar el conflicte de l'exportació de terres.

Puigdellívol va començar la seva carrera política en l'àmbit comunal, com a cònsol i màxim representant del Quart d’Andorra entre el 1976 i el 1978 amb Magí Maestre al capdavant del d'Escaldes. Quan la parròquia es va segregar i es va crear Escaldes-Engordany l'any 78, Puigdellívol va convertir-se en el primer cònsol major d'Andorra la Vella fins el 1979, juntament amb Joan Samarra. Com a cònsol major va promoure la construcció de la plaça del Poble i la remodelació de l'avinguda Meritxell.

La cònsol actual, Conxita Marsol, remarca que "Puigdellívol i el comú de l'època van ser forts, valents i decidits" en l'impuls d'aquestes reformes que van suposar que la capital "tingui un centre de Congressos i que el Govern sigui a Andorra la Vella, perquè aquest terreny es va vendre després a l'executiu". "Va tenir una gran visió de futur".

A més de ser conseller general, entre el 2005 i el 2007, va ser ministre de Turisme i Medi Ambient, dos àmbits que considerava relacionats, del Govern d'Albert Pintat. L'excap de Govern recorda que "en aquell moment Catalunya i Espanya ens van tancar l'exportació de terres, i hi va haver un conflicte important". "Ell, amb paciència i determinació, va trobar abocadors a Andorra". En turisme destaca que "va assentar les bases d'una política agressiva i valenta, amb objectius clars".

Quant l'aspecte cultural, va ser un ferm defensor del manteniment de la tradició de l'escudella de Sant Antoni, que va impulsar el seu pare als anys 60 i que es va iniciar a l'avinguda Meritxell.

Informa: Pere Moliné
Imatges: Sergi Linares-Kevin Ribeiro
Fotografies cedides: Arxiu comunal d'Andorra la Vella

54.236.58.220