MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 12º

El Temps Darrera previsió

Els panellets s'adapten al canvi climàtic i als hàbits saludables

www.andorradifusio.ad

Per postres o a mitja tarda, els panellets són tota una tradició de Tots Sants. El canvi de temperatura i el fet que siguin calòrics fan que molts professionals comencin a buscar alternatives per adaptar-los i treure'ls sucre, i també per trobar sabors que difereixin dels tradicionals.

Els panallets són una mostra de com l'època en què es recollien els fruits secs ha transcendit al llarg del temps. Porten ametlla a la massa i pinyons en la varietat més tradicional.

En l'obrador que hem visitat, en aquesta campanya de panellets, n'hauran fet unes cent mil unitats d'aquest tipus i la mateixa quantitat de variats, com els de capuccino, fruits vermells, codony, llima llimona o xocolata.

Són composicions calòriques perquè antigament eren fetes per alimentar-se en època de fred, però l'anomenat canvi climàtic està renovant tendències i els forners en són conscients. Jordi Morera, el forner de l'Espícula, explica com ara la tradició sembla "desubicada perquè cada vegada fa més calor i agraden menys perquè l'elaboració és plena de sucre". Per això, diu, "l'anem rebaixant i hi afegim moniato a la brasa, que és un edulcorant natural". D'aquesta manera, "el paladar es va acostumant i fem la festivitat més saludable".

Se solen demanar de dos a tres peces per persona i el preu varia segons el tipus. El pinyó espanyol encareix el producte, per la qual cosa la majoria de compradors opten per la varietat de sabors com els de xocolata, que, de retruc, solen agradar els més petits.

Fa dues setmanes que es venen panellets, però el 80% de l'activitat es concentra entre el dia previ i la diada de Tots Sants. "El dia 31 és una bogeria", diu Morera.

Amb l'auge de la cuina a casa també hi ha l'opció de comprar els ingredients i fer-los un mateix,  tot i que fets i servits sempre estalvien temps. 

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Anna Ginestà

Informació relacionada