MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 22º

El Temps Darrera previsió

La pensió mitjana de jubilació és de 616 euros

www.andorradifusio.ad

La pensió mitjana de jubilació a Andorra  l'octubre del 2019 era de més de 610 euros. Només una de cada cinc, aproximadament, és superior al salari mínim. Un 40% dels jubilats resideix fora del Principat, ja que, en una bona part, són persones que han tornat al seu país d'origen.

A l'octubre, els pensionistes eren uns 10.900 i cobraven 616,7 euros de mitjana, una xifra que és un 2% superior a la del 2018. Com és previsible, els pensionistes que han cotitzat més de 35 anys són els que reben un import més alt. Suposen un de cada cinc jubilats i la pensió mitjana, en aquest cas, és de 1.273,26 euros, lleugerament per sota de la mitjana del 2018.

S'ha de ressaltar que prop d'un 40% dels jubilats resideixen fora de les fronteres del Principat. El més habitual és que siguin persones que han treballat una temporada a Andorra i han tornat al seu estat d'origen. També és cert que la xifra de pensionistes que es queda al Principat és més gran a mesura que augmenta el període en què s'ha cotitzat al país.

Hi ha un col·lectiu nombrós de 1.789 pensionistes que només ha cotitzat cinc anys o menys a Andorra i que cobra una pensió de 65 euros. Però s'ha de tenir en compte que el Principat és un país d'immigració i que hi ha molta gent, sobretot en aquest grup, que ha treballat en altres estats i ha cobrat pensions d'aquests indrets que complementen l'andorrana.

Des de fa uns anys es té dret a la pensió de jubilació a partir de 180 mesos cotitzats si s'han complert els 65 anys. A partir de 61 anys i almenys 480 mesos cotitzats, es pot optar a una pensió anticipada.

Informa: Pere Moliné

3.234.143.26