MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

14º / 34º

El Temps Darrera previsió

La pluja afavoreix que es vagi purgant la zona de l'esllavissada

www.andorradifusio.ad

La pluja d'aquest dimarts ha provocat purgues naturals a la zona de l'esllavissada de la CG-1. A partir d'ara, aquests moviments estaran controlats les 24 hores del dia per un sistema robotitzat.

La pluja contínua d'aquest matí ha provocat moviments de terres a la zona de l'esllavissada. A la tarda, la situació s'ha estabilitzat, però s'espera que durant els pròxims dies es produeixin diverses purgues naturals.

Segons els tècnics que treballen a la zona, els moviments de terra d'aquest dimarts i els que es produiran en les pròximes hores estan controlats i faciliten les purgues del terreny. La pluja ha servit d'aliada, ja que ha reduït els problemes de pols dels darrers dies. És per això que tota la jornada els talls de trànsit han estat mínims. "És previsible que es produeixin però no sabem quan es produeixen. La pluja ajuda, dona condicions més favorables, perquè disminueix el coeficient de fregament i augmenta el pes, ajudant a que el procediment de purga sigui més freqüent", ha explicat el cap del gabinet tècnic del ministeri d'Ordenament Territorial, Josep Maria Huertas.

Encara que la situació està controlada, els dispositius continuen pendents de qualsevol moviment. És per això que els geòlegs, amb l'ajuda d'un helicòpter, han instal·lat els punts prismes que controlaran tots els moviments que hi hagi a la zona.

Aquests punts treballen amb un teodolit robotitzat situat justament damunt del Punt de Trobada. El sistema ja està operatiu i és equivalent al treball continu de 10 topògrafs. L'aparell, a més de prendre mesures, també les envia contínuament per senyal GPRS. Huertas detalla que "són els aparells de mesura que s'utilitzen en topografia per determinar angles i distàncies. Enlloc d'haver-hi un topògraf al darrere, és un sistema automàtic que té tota una sèrie de punts diana, que són bastants, i que a més fa escombrat de punts en general per determinar no només els punts diana, sinó altres punts de la muntanya".

Els propers dies s'espera que les purgues naturals es continuïn repetint d'una manera molt més controlada.

Informa: Sergi Expósito
Imatge: Sergi Linares 

Informació relacionada

3.226.245.48