MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 12º

El Temps Darrera previsió

Arriben totes les vacunes de la primera fase que permetran protegir finalment 1.200 persones

www.andorradifusio.ad

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat al programa La Rèplica que les 1.000 dosis que faltaven de les 2.000 de Pfizer-BioNTech previstes per aquesta primera fase ja han arribat. A més, en aquesta primera fase es podran vacunar fins a 1.200 persones, 200 més de les previstes, ja que "si s'utilitza una xeringa adequada, cada vial dona per 6 dosis en lloc de 5".

Tot i que "l'arribada de vacunes no serà massiva", ha detallat que la vacunació a la població general es farà per franges d'edat i fragilitat, i dependrà de l'arribada de les properes dosis. A més, ha apuntat que es farà passar la població per tres centres de vacunació que encara estan per decidir.

De moment, s'està seleccionant les persones que seran vacunades en els pròxims dies. Es preveu que aquesta primera fase duri entre 10 i 14 dies. La primera jornada "ha funcionat de manera impecable".

Pel que fa als dubtes de l'efectivitat de la vacuna, ha assegurat que "és eficient i segura" i confia que el percentatge de persones que no es volen vacunar es reduirà. "Hi ha 3 motius per vacunar-se: protegir-se un mateix, protegir els altres i sortir del forat. Si no ens vacunem, el pròxim hivern estarem igual, amb restriccions i pèrdues".

Sobre el brot a Sant Vicenç d'Enclar, creu que no s'han de buscar culpables. "El virus és molt infecciós i un gran contagiador pot infectar una comunitat sencera". A més, l'estudi genòmic que s'ha fet a la residència ha revelat que no es tracta d'un brot causat per una de les noves soques més infectives, com es sospitava. No obstant això, el titular de Salut ha assenyalat que "el virus va mutant i fent-se més infecciós del que era en la primera onada". Amb tot, ha indicat que es tracta d'un estudi "constructiu, per veure en què podem millorar".

Sobre les crítiques en mitjans espanyols per l'arribada de vacunes a través d'Espanya, remarca que és un acord que forma part d'un projecte europeu perquè els països tercers les rebin en la mateixa proporció que la resta de territoris de la UE. "Estem rebent les vacunes igual que Noruega, Islàndia, Liechtenstein, etc" ha dit afegint amb rotunditat que "aquests mitjans falten a la veritat".

Entrevista completa al ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a La Rèplica:

Informa: Neus Toro

Informació relacionada

3.230.143.40