MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 14º

El Temps Darrera previsió

Un programa transfronterer detecta partícules de plàstic en l'aire

www.andorradifusio.ad

Hi ha tants residus plàstics al món que podrien cobrir el territori de França, Espanya i Alemanya. La seva desintegració no només passa per la seva presència a terra i a l'aigua sinó que ara també sabem que viatgen per l'aire. Ho han certificat en un programa transfronterer on participa Andorra. 

Són moltes les partícules que viatgen per l'aire i que afecten ecosistemes de gran importància com són els llacs i molleres que estudia el programa REPLIM on hi ha implicats França, Espanya i Andorra.

Andorra fa 8 mesos que hi col·labora amb un col·lector que aquests dies s'ha traslladat de la teulada del centre esportiu d'Ordino a l'estació de Sorteny on els registres estaran allunyats de la possible pol·lució dels centres habitats.

El CENMA i el Centre Nacional de Recerca Científica de Tolosa han treballat en la instal·lació d'aquest senzill mecanisme que a través d'un sensor detecta si plou i conseqüentment obre una o altra comporta per recollir mostres d'aigua o partícules seques.

Els resultats del col·lector s'afegiran als que s'han recollit a una altra zona a Bernadouze, a Vic de Sòs, on s'ha evidenciat la presència de plàstic.

Gael le Roux, del CNRS EcoLab Tolosa, explica que "els plàstics viatgen per l'aire". "És un dels principals resultats dels estudis", indica afegint que ara volen comprovar si la situació es repeteix a Andorra i Espanya".

Els dispositius instal·lats a França es troben a uns 800 metres d'altitud, aquí són a més de 2.500. La presència de plàstics en l'aire obre noves incògnites pel medi ambient i els ecosistemes sensibles.

Le Roux indica que la pluja sahariana viatja diversos milers de quilòmetres i, per tant, "aquestes partícules poden venir de grans ciutats com Barcelona o Tolosa, o de l'activitat agrícola". "Així que utilitzaran diferents empremtes bioquímiques per intentar veure d'on venen aquests contaminants".

Benjamin Komac, cap de la unitat de Medi Biòtic del CENMA, explica que "cada cop serà molt pitjor per a la conservació del medi".

Més enllà del 2019 que és quan acaba el programa Interreg POCTEFA per a REPLIM França i Andorra continuaran col·laborant per treure endavant la resposta a nous reptes mediambientals.

Informa: Rosa Alberch
Imatge: Vicente Bellot