MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 22º

El Temps Darrera previsió

La ràdio, el mitjà més màgic que millor s'ha adaptat als canvis

www.andorradifusio.ad

Dia mundial de la ràdio per recordar la importància d'un mitjà que, malgrat la irrupció de nous canals de comunicació, continua sent el més utilitzat al món. Avui hem parlat amb locutors de la casa i convidats per celebrar la màgia d'un mitjà que ha sobreviscut a molts canvis.

El 13 de febrer és un dia per celebrar que les vies continuen pujant cada dia per informar, entretenir i ser al costat dels que cada dia escolten la ràdio. Una celebració que a Ràdio Nacional d'Andorra ha començat ben aviat a l'Ara i Aquí.

Ara retirada dels micròfons, Noemí Rodríguez ha destacat el poder de canvi del mitjà amb iniciatives com a ILP que va impulsar des del programa Ningú és perfecte per prohibir fumar als llocs públics. També ha recordat el naixement de la ràdio nacional amb els aiguats del 82. Va ser llavors "quan les autoritats van prendre consciència de la necessitat de comptar amb un mitjà de comunicació que permetès trascendir".

I és que en moments d'emergència la ràdio es converteix en una eina crucial. La cap de continguts de RNA, Montse Grau, recorda l'episodi de desfeta del túnel de les Dos Valires. "La persona que està al lloc dels fets pot informar només amb un telèfon per narrar tot el que veu".

Però en un dia com avui també és moment per recordar inicis i com alguns ja ho portaven a la sang.A Candela Colls ja li deien a l'escola: "senyoreta, vostè serà locutora de ràdio".  El conductor del programa Becaris d'RNA, Xavi Albert, recorda com "jugava sol retransmetent el joc i tot gràcies al gran Joaquim Maria Puyal".

Des d'aleshores han passat molts anys i en alguns casos amb una trajectòria molt marcada. Òscar Royo forma part de la memòria de ràdio musical. De jove, el Setze Papes, després de trenta anys continua compartint la seva passió al capdavant del programa 'Això ja no va a missa'. Destaca la importància de "connectar amb la gent".

Durant tot el dia RNA dedica diversos espais a la ràdio. Aquest dijous a la tarda, dos experts com Gualbert Osorio i Ramon Vidal seran al Becaris.

La ràdio ha evolucionat i salvat molts canvis i per això avui és el dia per celebrar-ho i compartir-ho amb els oients siguin on siguin i escoltin el que escoltin.

Tertúlia completa a l'Ara i Aquí amb Noemí Rodríguez, Candela Colls i Ester Pons:

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Fernando Montero

3.234.143.26