MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 14º

El Temps Darrera previsió

Reportatge: El càmping Valira, 50 anys d'un negoci familiar que ha viscut la transformació d'Andorra

www.andorradifusio.ad

El càmping Valira, de l'avinguda Salou, celebra aquest estiu les noces d'or. 50 anys d'un negoci familiar que ha viscut els canvis del país i del turisme. D'una trentena de càmpings en els anys d'esplendor, a comptar-los pràcticament amb els dits de la mà. El futur es veu fosc, però amb algun bri de llum.

Fa 50 anys el verd dels camps de tabac envoltava el càmping Valira. L'Andreu va obrir el negoci i encara ara, als 84 anys, s'asseu a l'entrada per seguir el moviment dels campistes. Com ha fet tantes vegades. Aquest estiu el negoci familiar compleix les noces d'or.

Dues generacions que s'han emmotllat als canvis. Del país i del campisme. Sempre adaptant-s'hi. Ara els clients cada vegada fan les estades més curtes. Explica com "abans, quan s'hi estaven més dies feien més pinya", en canvi ara "arriben avui, marxen demà i no coneixen ni al del costat".

Fa 50 anys, com ara, no hi podia faltar la piscina. "Va ser la primera piscina coberta que hi va haver a Andorra", recorda. Ara hi ha fins i tot dutxa per a les mascotes.

Els anys 80 i 90 van viure l'esplendor del càmping, el turista francès era l'amo. El propietari explica que en aquella època es guanyaven bé la vida. "Ara no fas diners com feies llavors".

Els fills, l'Andreu i l'Esther, han agafat el relleu del 'jefe' amb la complicitat del seu marit, l'Emilio, per qui el secret per mantenir-se durant 50 anys al peu del canó és "molt de sacrifici, hores i ser-hi dia a dia".

L'Esther, que s'ocupa de la recepció i del supermercat, explica que "la gent diu que som molt simpàtics". "Els tractem bé, els expliquem moltes coses i els aconsellem excursions", diu.

Andreu Cardona les ha vistes de tots colors. Ara albira el futur dels càmpings més aviat negre: "Amb la construcció desapareixeran tots".

El càmping Valira celebra l'aniversari amb ganes de seguir oferint bon servei. Com quan el 'jefe' va obrir portes, allà per l'any 1969. I sembla que la continuïtat està garantida amb la tercera generació disposada a mantenir viu el negoci.

Informa: Sergi Cano
Imatges: Fernando Montero