MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 18º

El Temps Darrera previsió

Reportatge: com sabem quin pol·len hi ha a l'aire?

www.andorradifusio.ad

Fa més d'una dècada que el departament de Medi Ambient va començar a mesurar els nivells de pol·len i espores de fongs del país. Això ha permès configurar un calendari pol·línic propi que defineix l'estacionalitat de cada un d'aquests elements, que es recullen cada setmana. 

Com es fa?

Al terrat de l'escola andorrana d'Escaldes-Engordany hi ha un captador aerobiològic que calcula els nivells de pol·len i espores de fongs que hi ha a l'aire. Va començar a recopil·lar dades el 2011 i permet conèixer el risc de patir una determinada al·lèrgia.

El tècnic de la xarxa de qualitat de l'aire, Oriol Contreras, explica en què consisteix el tambor de captació i com es col·loca. Es tracta d'un suport metàl·lic i una cinta adhesiva al seu voltant on impacta l'aire i queda el pol·len retingut.

Nerea Tekwani és la cap de la unitat d'aigües i medi atmosfèric del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat. Detalla que "és un captador que simula la respiració humana i capta un cabal molt similar al que entra al pulmó". "La campanya de pol·len es fa des de inici del mes de març fins a finals de setembre-principis d'octubre. Setmanalment es canvia el tambor de pol·len, es porta al laboratori de salut pública i un cop aquí publiquem els resultats a la web".

Quan arriba al laboratori, tècnics com la Laura López s'encarreguen de "fraccionar per dies la cinta on hi ha el pol·len dipositat d'una setmana". El següent pas és fixar els talls de cinta amb silicona en el portaobjectes i colorar-los. Així es podrà determinar amb exactitud quin tipus estem observant.

En la cinta que mostra López en el reportatge s'hi veu "un recompte de pins molt important, també roure o alzina i moltes gramínies". Explica que en aquesta època "aquest tipus de pol·len produeix molta al·lèrgia".

La dinàmica anual dels principals tipus de pòl·lens es recull en uns gràfics anomenats calendaris pol·línics, on queda definida la seva estacionalitat.

Els nivells de pol·len setmanals i anuals es poden consultar a www.aire.ad/pollen

Informa: Judith Sáez
Imatges: Sergi Linares