MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 12º

El Temps Darrera previsió

El Servei de Política Lingüística incentiva l'ús del català fora de les fronteres

www.andorradifusio.ad

El Servei de Política Lingüística continua oferint el programa del voluntariat per la llengua, que busca divulgar l'ús del català arreu del món. Una manera no acadèmica i distesa d’aprendre a expressar-se i de relacionar-se amb la llengua catalana. La pandèmia ha obligat a dur a terme les torbades de manera telemàtica.

A primera vista, no hi ha cap vinculació directa entre Praga i Andorra. Una és capital europea amb més d'un milió d'habitants i l'altra, un microestat de 80.000 persones. Si furguem, però, veiem que sí que hi ha una cosa en comú, el català.

I és que el Govern té un programa de Voluntariat per la Llengua, que uneix gent d'Andorra amb persones d'altres països que volen aprendre català. L'objectiu? Tenir una conversa distesa prenent un cafè. Això sí, aquest any, de manera telemàtica. 

Ells són l'Agustí i en Kamil. Són una parella lingüística i des de fa mesos es truquen els dijous per parlar. Per a Agustí, "és com si estiguessis assegut en una taula prenent un cafè, però ho fem a través d'una pantalla". Els temes són diversos, assenyala, i l'únic fil conductor és el català.

La Marga i la Nela també es van conèixer de manera telemàtica gràcies al programa i asseguren que la seva relació és tan bona que es consideren amigues. "Es va donar una sintonia entre ella i jo i compartim fins i tot coses més personals", ha assegurat la Margarida.

El dubte amb tot això és: Per què algú de la República Txeca voldria aprendre català? Nela explica que ho fa "perquè m'agrada viatjar i conèixer gent nova", però també "és un repte". Per la seva part, Agustí considera que és una mena de tradició l'interès per les llengües.

Tant l'Agustí com la Marga es van sumar al programa per tenir una nova experiència i conèixer gent. Enguany, les parelles no s'han pogut veure de manera presencial, ha hagut de ser tot telemàtic. Tots ells destaquen que la relació és bona, però que preferirien fer aquest cafè distès de manera presencial.

"Interactuar presencialment és més enriquidor" apunta Marga, amb qui coincideix l'Agustí: "si és en persona el vincle és més senzill".

Formalment, el programa dura 10 setmanes, però els participants coincideixen que la relació és tan positiva que mantindran el contacte estret de manera indefinida.

Informa: Òscar Serrano 
Imatges: Pere Besolí - Ricard Tenza