MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 14º

El Temps Darrera previsió

Simulacre d'allau amb sis víctimes a Pal

www.andorradifusio.ad

Una allau de grans dimensions amb almenys sis víctimes. Aquest és l'avís que s'ha activat als serveis d'emergència. Ha estat en un simulacre que s'ha fet a l'estació de Pal en què també hi ha estat present RTVA.

L'avís d'un treballador de Vallnord posa en alerta els pisters de Pal. Estan davant una allau en domini esquiable per això els primers a entrar a la zona són els professionals de l'estació. "Són sis possibles víctimes i has d'activar el pla de salvament i activar el metge de l'estació. Es comença a fer la cerca amb els pisters de l'estació", detalla el cap dels pisters de Pal, Joan Puey.

Ajudats pel companys de l'altre sector, Arinsal, que disposen d'una unitat canina i amb l'ajuda de dispositius de recerca com els detectors de víctimes d'allaus, DVA, i el sistema Recco, fan els primers rescats. 8 minuts després de l'avís s'ha localitzat la primera víctima i en 20 la segona. Amb l'arribada dels bombers es delimita la zona i continua la recerca.

Els bombers arriben amb helicòpter amb un equip de muntanya, infermer i gossos. Posteriorment s'hi afegirà el SUM amb el metge. Sobre terreny es comença amb el sondatge per localitzar altres persones sepultades sota la neu. Sobre el terreny actuen diferents professionals preparats, com explica el metge adjunt d'Urgències Xavier Segarra.

En total s'haurien hagut de traslladar tres ferits greus per diferents motius: una aturada cardiorespiratòria, un traumatisme cranioencefàlic i un altre amb traumatisme toracicoabdominal. D'altres tres persones han estat localitzades pels gossos i han resultat ferides lleus, per la qual cosa se'ls ha enviat a la infermeria per avaluar-ne l'estat. "A partir dels 35 minuts comença a baixar l'esperança de vida molt. El medi és fred i la hipotèrmia pot ajudar a sobreviure, per la qual cosa no donem mai ningú per mort", assegura el responsable del GRM dels bombers, Òscar Santos.

En aquest simulacre nacional hi han participat més de cent professionals d'emergències entre personal de totes les estacions, bombers, SAAS, Creu Roja, policia, protecció civil i molts observadors forans de la policia i bombers de la Generalitat, de la Vall d'Aran, Perpinyà, Navarra i l'Arièja, entre d'altres.

Informa: Rosa Albech
Imatges: Jordi Seabra

Informació relacionada