MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

14º / 32º

El Temps Darrera previsió

El TC declara inconstitucional un article del codi penal perquè vulnera la dignitat del condemnat

www.andorradifusio.ad

El TC ha declarat inconstitucional un article del codi penal que fa possible que es puguin imposar treballs en benefici de la comunitat i multa sense el consentiment del condemnat. A més, estudiarà si s'ha vulnerat el dret a un judici de durada raonable d'un expolític mexicà i un antic empleat de BPA.

El Tribunal de Corts va presentar el passat novembre una acció d'inconstitucionalitat respecte l'article 484 del codi penal. El TC li ha donat la raó i estableix que com està redactat vulnera la Carta Magna.

Per tant, fixa que la imposició d'una pena consistent en un treball en benefici de la comunitat conjuntament amb una multa ha de requerir forçosament el consentiment del condemnat. Considera que si no es fa, es vulnera el seu dret a la dignitat. Ara, el Consell General haurà de modificar aquest article del codi penal

El TC també ha dictaminat que s'ha vulnerat el dret a un judici de durada raonable a un exdiputat del Partit Revolucionari Institucional mexicà que tenia fons en un compte de BPA i un antic empleat de l'entitat financera. Tots dos hauran de ser indemnitzats i la secció especialitzada de la Batllia s'haurà de pronunciar al més aviat possible sobre la seva causa. 

També estableix que s'ha vulnerat el dret a la jurisdicció a un advocat que va ser condemnat a 5 anys d'inhabilitació per apropiació indeguda. Considera que la condemna inicial era excessiva i hauria d'haver estat de18 mesos com a màxim.

Finalment, no ha acceptat un recurs d'una dona que havia considerat que s'havia vulnerat el seu dret a la justícia gratuïta. Havia demandat dos fiscals perquè no haurien investigat prou una denúncia per una suposada agressió sexual per part d'un bomber el 2018. La justícia no li va donar la raó.

Informa: Pere Moliné