MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

-1º /

El Temps Darrera previsió

Un treballador extern és l'origen del brot de Covid al Cedre, on ja s'han detectat 25 usuaris i 5 professionals contagiats

www.andorradifusio.ad

L'origen del brot de coronavirus al centre sociosanitari El Cedre és un treballador extern. Així ho assegura el SAAS després de fer un estudi de la cadena de contactes. A la cinquena planta, on romanen els usuaris amb coronavirus, ja s'ha superat la capacitat màxima de vint-i-dos llits que es van concretar des d'un inici. El ministre de Salut va autoritzar anit desdoblar algunes habitacions. A hores d'ara, s'han detectat vint-i-cinc usuaris i cinc professionals contagiats.

L'estudi epidemiològic del brot de SARS-CoV-2 del Cedre ha determinat que un professional extern, no sanitari, va ser qui va desencadenar els contagis. El director general del SAAS, Josep Maria Piqué, ha explicat que el contacte estret amb usuaris amb autonomia per part d'aquest treballador, que no presentava cap símptoma, va afavorir la propagació del virus al sociosanitari públic.

La cinquena planta destinada a l'hospitalització de pacients amb Covid es desborda i sobrepassa el límit de vint-i-dues habitacions estipulades des d'un inici. Les darreres hores se n'hi ha sumat una altra després d'unes obres de millora. A més, el ministre de Salut va autoritzar aquest dilluns desdoblar-ne un parell.

A hores d'ara hi romanen vint-i-cinc residents amb coronavirus. Un d'aquests pacients està en fase terminal, tot i que, de moment, la Covid-19 no agreuja la seva patologia. A més, quatre tenen símptomes respiratoris lleus, tot i que no es descarta que empitjorin en les properes hores. Tampoc no es descarta poder convertir en dobles altres habitacions de la planta, si els afectats tenen una relació estreta o comparteixen les mateixes patologies i situacions personals, segons ha destacat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Els cribratges periòdics també han permès detectar cinc positius entre els professionals.

Tal com ja va anunciar aquest dilluns Joan Martínez Benazet, si augmenten els contagis al Cedre, s'optarà per ingressar-los a l'hospital. De moment, no es pensa contractar cap establiment hoteler. L'estratègia passa per fer cribratges amb més freqüència.

Precisament, aquesta setmana es faran proves massives a tots els professionals i usuaris del centre. El ministre de Salut ha assegurat que no s'han detectat nous casos en la resta de residències.

Informa: Oliver Jaén
Imatges: Vicente Bellot-Arxiu RTVA

Informació relacionada

3.216.79.60