MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

13º / 20º

El Temps Darrera previsió

La UIFAND trasllada prop d'un 50% més de casos a la fiscalia

www.andorradifusio.ad

La Unitat d'Intel·ligència Financera ha traslladat prop d'un 50% més d'expedients a la fiscalia el 2018 que en l'exercici anterior. El sector bancari continua sent amb diferència el que genera més declaracions d'operacions sospitoses.L'any passat es van analitzar 200 expedients.

El 2018 la UIFAND va enviar 82 expedients a la fiscalia, mentre que l'any anterior en van ser 56. Tot i l'increment en els casos que van a la justícia disminueix la possible quantitat d'embargament judicial. De 264 milions d'euros el 2017 a 124 l'any passat.

El responsable de la unitat, Carles Fiñana, no vincula directament l'augment d'expedients traslladats a un augment del risc de blanqueig. "Cada expedient té la seva casuística, és diferent i afecta d'una manera particular a qui correspon", indica.

I recorda la tasca de control i filtre que exerceix l'organisme: "No deixa de ser una instància pre-penal, però el volum de traducció a nivell judicial és d'un percentatge força elevat".

D'un exercici a l'altre hi ha hagut un augment molt petit de dossiers rebuts, 124 per 116. D'aquests, els traslladats pels bancs són la immensa majoria, 112.

Pel que fa a la inversió estrangera, hi ha hagut un descens de més del 30% de dossiers atribuïble a un canvi a la llei. Abans la UIFAND analitzava qualsevol sol·licitud i ara ho fa només a requeriment del Govern, que les estudia d'entrada.

Fiñana considera que s'ha guanyat en conscienciació sobre la lluita contra el blanqueig i espera que l'actualització de l'estudi de risc deixi dades positives en aquest sentit. 

Informa: David Domingo
Imatges: Jordi Seabra