MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 18º

El Temps Darrera previsió

L'últim estudi de toponímia d'Ordino documenta noms curiosos com 'Les feixes de les Pepes'

www.andorradifusio.ad

Potser hi ha ordinencs que han sentit a parlar de les feixes de les Pepes. Aquest és un dels topònims curiosos que recull el tercer i últim estudi coordinat per la lingüista Lídia Rabassa. En total Ordino té localitzats més de 3.800 noms de llocs, alguns recollits amb la seva fonètica original i que es reivindiquen com a patrimoni.

La majoria dels llocs documentats al tercer volum de toponímia d'Ordino, referents a Sornàs, Ansalonga, Segudet i el poble d'Ordino, fan referència a l'activitat, la propietat, fenòmens o accidents naturals com "la terra dels pèsols" o "la terra dels tolls", explica Rabassa.

D'altres han perdut el sentit pel camí com 'Les feixes de les Pepes', a Ansalonga, que segons la coordinadora li va donar "alguns problemes" perquè "pepes poden significar moltes coses".

Com ja s'ha fet en les passades edicions els noms dels llocs s'han conservat tal com el pronuncien les persones que ha entrevistat.

A través d'una vintena informadors també s'han recollit històries de tradició oral com la caça del Tamarro i, fins i tot, una història picant amb protagonistes ordinencs que trobaran al tercer volum de toponímia de les valls d'Ordino es pot consultar a la web del comú.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares 

3.235.137.159