MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 11º

El Temps Darrera previsió

#Sensefiltres

#Sensefiltres: Gràcies senyor síndic

L'actualitat política ens dona molts temes importants que poden afectar el nostre dia a dia. Sovint la complexitat d'algunes matèries i la informació minut a minut no permeten aprofundir. #Sensefiltres, amb Laia Ferré Marot, parla d'aquests temes i de les diverses realitats socials del país, amb l'anàlisi d'experts que resolguin els dubtes i ajudin a entendre les implicacions de les decisions polítiques que es prenen. 

Gràcies senyor síndic: França, 'mon amour'

Gràcies senyor síndic: França, 'mon amour'

Parlem de les anades i tornades del cap de Govern a París per intentar que França accepti una transitòria pel tabac sense grans sacrificis a canvi. També expliquem el petit incendi que hi ha hagut perquè el Consell d'Europa amenaçava de suspendre la delegació andorrana al no tenir cap dona de titular.

Gràcies senyor síndic: Ni 'misclismi' ni 'fiminismi'

Gràcies senyor síndic: Ni 'misclismi' ni 'fiminismi'

Aprofitant la jornada del vuit de març intentem explicar què és el feminisme i mirem d'esbrinar quina percepció tenen el carrer i els joves sobre la igualtat de gènere. També ens fixem en el congrés dels liberals, que van repartir carinyo a tort i a dret.

Gràcies senyor síndic: En francès o en 'alemà', seguirem fent l'andorrà

Gràcies senyor síndic: En francès o en 'alemà', seguirem fent l'andorrà

Encara amb la ressaca del 25è aniversari de la constitució, parlem de la vaga de funcionaris, que van dur la protesta fins a les portes del Consell. I aquí no importa l'idioma: les xiulades són universals. Però les autoritats sanitàries alerten: a la frontera del Baladrà ara sí que es parlarà francès.

De miracles i penitències

De miracles i penitències

Després d'una setmana de descans, ressuscitem encara enlluernats per la Setmana Santa. En aquest "Gràcies, senyor Síndic" descobrirem que el Principat també podria ser terra de miracles. Mentre esperem aquests misteris de la fe, recorrem el nostre particular 'via crucis' a l'andorrana.

Gràcies senyor síndic: Sorolls, pols i llàgrimes

Gràcies senyor síndic: Sorolls, pols i llàgrimes

Com va anunciar la cònsol d'Andorra la Vella, les obres de remodelació de l'avinguda Meritxell ja han començat. Conxita "Churchill" Marsol ja va avisar que seran quatre mesos de suors i patiments. Inconvenients per terra i aire.  Nosaltres ja els hem patit en les pròpies carns. Tot sigui per mudar la pell de l'eix comercial i salvar el soldat comerç. Narrem també la guerra de les transferències, on la capital, quasi com Gran Bretanya, s'ha quedat gairebé sola al camp de batalla.

Gràcies senyor síndic: Roses, cavallers i espines

Gràcies senyor síndic: Roses, cavallers i espines

Darrerament al Consell veiem molts cavallers que s'enfronten al drac taronja. Tot sigui per alliberar la princesa democràcia, avui captiva. Però descobrim que al parlament no sols hi ha espines. Últimament hi floreixen roses a totes les bancades. Per si de cas, en una diada tant assenyalada suggerim alguna lectura que orienti la cavalcada.

Gràcies senyor síndic: Problemes de fons

Gràcies senyor síndic: Problemes de fons

La broma d'entrar al Fons Monetari Internacional pot sortir molt cara. Des d'SDP avisen que hi ha molts milions de raons i d'euros per no anar-hi. I només una pressió molt clara (però amagada) que explica la jugada. Tot plegat mentre perilla el seu lloc a la Gran Aliança amb Liberals i PS. El cap de Govern, per retallar la seva embranzida, ja prepara el tret de sortida a la cursa electoral.

Gràcies senyor síndic: Posturejos preelectorals

Gràcies senyor síndic: Posturejos preelectorals

A Sant Julià de Lòria l'únic que flueix són els milers d'euros del comú cap a Naturlàndia. Les barques de ràfting hauran d'esperar. Mentrestant creixen els rumors de dissidència dins Laurèdia en Comú. Difícil no pensar que les aigües les fan baixar tèrboles ja des d'Andorra la Vella. Siguin anuncis de festejos preelectorals o simulacres de boicot, està clar que ara ja tot comença a ser de cara a la galeria.

Gràcies senyor síndic: Com pedala la mainada!

Gràcies senyor síndic: Com pedala la mainada!

Les converses preelectorals o les sessions de Consell es poden deixar a mitges, però nosaltres no podem deixar de comentar l'actualitat política. Està en ple ambient de precampanya. Malgrat haver-se quedat a l'estacada, Jaume Bartumeu anuncia guerra i posar ordre entre les criatures. La cursa electoral promet ser d'emocions fortes, persecucions a roda i amb ports de categoria.

Gràcies senyor síndic: Cada cop més fitxes damunt del tauler

Gràcies senyor síndic: Cada cop més fitxes damunt del tauler

Aquests temps de precampanya que vivim estan donant molt de joc, i mai millor dit. En el tauler electoral les fitxes no paren de moure's. Algunes comencen a evidenciar el desgast i d'altres s'espolsen per tornar a la partida. Que també és juga a l'estranger, on les alegries i disgustos arriben a parts iguals. Glòria a Madrid i decepció a París.

Gràcies senyor síndic: Vade retro

Gràcies senyor síndic: Vade retro

En els temps que corren ens plantegem si no hauríem estat més feliços en una altra època. De fet, hi ha motius per enyorar temps passats.  Encara que siguin molt passats. S'acaben el tabac, les pensions... I mentre uns passen la pilota i d'altres l'esquiven com poden, ningú fa res per evitar la tragèdia. Per si de cas, nosaltres Carpe diem.

Que l'espectacle ens acompanyi!

Que l'espectacle ens acompanyi!

L'aliança socioliberal ja és una realitat. Junts, liberals i socialdemòcrates faran totes les filigranes que calgui per posar fi a l'imperi de DA. Mentrestant, el Govern mira de resoldre la manca d'habitatge de lloguer. Una problemàtica que, literalment, se'ls pot esfondrar al damunt.

Divina fumata

Divina fumata

Arribem al darrer capítol del Gràcies senyor síndic emmig de moltes celebracions. Els tabaquers perquè la UE ha donat fumata blanca als trenta anys de transitòria. La cònsol d'Andorra la Vella perquè potser tindrà circ i casino a la parròquia. I al PS perquè tenen al líder més ben valorat i encapçalen la intenció de vot. Amb aquest panorama podem marxar de vacances sense remordiments. Que vagi de gust i Gràcies senyor síndic per no tancar-nos la barraca!

34.237.51.159