MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 11º

El Temps Darrera previsió

Andorra va assolir el pic d'emissió de gasos d'efecte hivernacle el 2005

www.andorradifusio.ad

La creació de l'Inventari Nacional Forestal és clau per saber quina capacitat té el país d'absorbir de forma natural gasos d'efecte hivernacle, una informació fonamental per assolir la neutralitat carboni el 2050. Es tracta d'un repte a nivell mundial que compta amb el compromís d'Andorra. 

Per aconseguir-ho, també és molt important saber la quantitat d'emissions que genera el país, unes dades que recull l'Oficina de l'energia i del canvi climàtic i que reporta a les Nacions Unides cada dos anys.

Si bé el Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic que forma part de la institució alertava que els estats tenen de marge fins al 2025 per arribar al seu pic màxim, des de l'oficina constaten que Andorra ja ho va assolir el 2005 i des d'aleshores la tendència ha estat anar a la baixa.

Com mostra la gràfica, que pren com a unitat de mesura els gigagrams de CO2 per any, el 2020 les emissions van baixar i últimament la situació es manté força estable.

La gràfica també difereix entre les emissions absorbides, principalment pels boscos, i les no absorbides. Una més gran absorció i menys emissió permetrà trobar l'equilibri per aconseguir la neutralitat carboni.  

"El 25% de les emissions que emet Andorra són absorbides pels boscos. Tenint en compte que el 40% d'Andorra són boscos, el que busquem és justament aquest equilibri que ens permet una solució basada en la natura com és l'absorció pròpia del CO2 pels boscos i compensar aquelles emissions que la nostra activitat desenvolupa".
Carles Miquel, director de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic

En el nostre cas, Miquel apunta que el diòxid de carboni representa el 95% d'aquests gasos. Tota aquesta informació sobre les emissions es recull en un altre inventari, el primer del qual va ser entregat l'any 2014. Precisament a finals d'aquest any tocarà fer una nova actualització, ja que la darrera va ser el 2020. 

Per complir amb els objectius previstos i seguir reduint les emissions, des de l'oficina esmenten diferents línies d'acció, com ara descarbonitzar l'economia, impulsar polítiques d'estalvi energètic, electrificar cada vegada més la flota de vehicles, potenciar el transport públic, per exemple la futura gratuïtat constaten que és un pas endavant en aquest sentit, o potenciar les energies renovables, com ara la solar.

En aquest cas, i segons el Pla Renova, enguany s'han demanat 43 noves sol·licituds d'ajuda en el sector per un import de 352.762 euros. Actualment hi ha 126 instal·lacions, que equivalen al consum de 1.570 llars. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Desirée Sala
Grafisme: Marta Pons

 

Informació relacionada