MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/

El Temps Darrera previsió

Els arqueòlegs esperen que la demanda contra el Govern serveixi per canviar la situació amb les memòries de les excavacions

www.andorradifusio.ad

El Govern ha negat l'accés a disset memòries arqueològiques que haurien d'estar concloses i a consulta per llei. Així ho explica l'associació de professionals del sector en un comunicat en què com havia avançat RTVA se sumen a la demanda de l'arqueòleg Gerard Remolins.

L'orri del Cubil, l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, on es van trobar fosses que contenien petites peces de ceràmica de l´època del Bronze; Sant Serni de Canillo, on va quedar al descobert part del temple datat entre el segle IX i XI, o la prospecció a les Bons.

Són algunes de les disset intervencions en què Gerard Remolins i l'associació van demanar informació relativa a les memòries científiques de les excavacions arqueològiques compreses entre els anys 2009 i 2016, i se'ls va denegar l'accés.

En el comunicat enviat per l'Associació Professional Arqueòlegs i Historiadors s'apunta que des de la creació de l'entitat s'ha advertit en nombroses ocasions de l'incompliment dels reglaments de les activitats arqueològiques i paleontològiques per part del Govern. Ara se suma a la demanda considerant que els requeriments que s'han fet pertanyen a la campanya 2009-2010 i que al cap de set anys s'ha superat amb escreix el termini per fer el lliurament de la informació sol·licitada.

La decisió de negar l'accés a la documentació mitjançant silenci administratiu l'entenen com una vulneració als drets dels ciutadans i als professionals per poder desenvolupar la seva activitat.

A més afegeixen que segons el reglament que regeix l'activitat les memòries s'han de lliurar en un termini de 18 mesos a comptar des de la finalització de la intervenció, que en moltes ocasions no s'ha complert.

Com va avançar RTVA l'Associació Professional Arqueòlegs i Historiadors s'ha adherit a la demanda contra el Govern pels reiterats silencis administratius sobre excavacions arqueològiques i esperen que la demanda canviï la situació.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Arxiu RTVA