MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 15º

El Temps Darrera previsió

Cuidar de la visió a l'hivern i la importància de les ulleres de sol

Cuidar de la visió a l'hivern i la importància de les ulleres de sol

Treballar a l’aire lliure a l’hivern pot tenir conseqüències en la visió? Com afecten als ulls els rajos UV quan estem a la neu? Encara que no en siguem conscients, cada dia ocorren milers de lesions oculars en hores laborables.

Normalment, i encara que parlem de lesions ocasionades en treballadors que controlen maquinària pesada, que treballen amb equips amb parts mòbils o a la construcció, moltes són causades per una sobreexposició als rajos UV, al gel o la neu. Així doncs s’estima que un 25% de totes les lesions oculars laborals són causades per temperatures extremes o per les condicions de l’hivern.

De fet és curiós perquè sempre pensem que les ulleres de sol són per als mesos amb més sol, com la primavera o l’estiu. Però a l’hivern, el sol és tant o més perillós. Si es treballa a la muntanya o en llocs amb neu o gel, s’hauria de portar obligatòriament ulleres de sol. Sense excuses. Pels motius següents:

  • A l’hivern, encara que hi ha menys hores de sol, més del 80% de la llum solar es reflecteix en la neu o en el gel.
  • La radiació UV també s’hi reflecteix.
  • La radiació UV augmenta un 10% per cada 1.000 metres extra d’altura.

Es recomanen ulleres de sol amb filtre 3 o 4 per protegir adequadament dels rajos UV que reboten sobre la neu o gel i perjudiquen encara més la visió.

Què és exactament l’oftalmia de la neu?

Quan una persona es sobreexposa als rajos UV, es parla d’oftalmia de la neu (o ceguesa de la neu). Acostuma a aparèixer al cap d’unes hores, després d’haver estat a la neu. Els seus símptomes principals són:

  • Mal de cap
  • Picor als ulls
  • Fotofòbia
  • Llagrimeig
  • Disminució de l’agudesa visual
  • Ulls vermells

És una inflamació de la conjuntiva -la membrana que cobreix la superfície blanca de l’ull i l’interior de les parpelles- i de la còrnia, provocada, com hem dit, per una sobreexposició als rajos UV.

Què podem fer per prevenir-la?

Si la feina es desenvolupa majoritàriament en llocs amb neu o gel, es recomana:

  • Utilitzar ulleres de sol de categoria 3 o 4. Això permetrà protegir els ulls de les inclemències del temps com el fred o el vent que solen provocar sequedat ocular ja que les llàgrimes s’evaporen abans.
  • Aplicar-se gotes per mantenir els ulls ben hidratats.
  • Evitar l’ús de lents de contacte, ja que necessiten un cert gran d’humitat. Pel fred o el vent es poden assecar i, a l’estar en contacte directe amb els ulls, poden provocar molèsties, com ara sensació d’ull sec o incomoditat. Un cop a casa pot passar que costin més de treure. Per evitar que això passi, s’hauran d’emprar gotes o llàgrimes artificials per humitejar-les al llarg del dia.

En el cas de treballar en altituds considerables a diari (monitors d’esquí, guies de muntanya…) s’haurà de tenir en compte que la composició de l’aire és diferent i permet l’entrada de més rajos UV a través de l’atmosfera. Per aquest motiu s’insisteix en el fet de portar unes bones ulleres de sol i pensar en la hidratació dels ulls.

I els esquiadors, què?

És curiós, però encara que sembli lògic que no es pot esquiar sense ulleres de sol, encara hi ha esportistes que gaudeixen de la neu sense protecció (ulleres de sol o màscara). Hi ha dades que diuen que el 20% dels amants dels esports d’hivern han patit oftalmia de la neu.

Què podem fer si no ens hem protegit bé els ulls durant un dia a la neu?

Encara que sembli mentida encara hi ha persones que pugen a pistes sense ulleres de sol, ja sigui a practicar esport com a prendre el sol. Per a aquells que encara no han entès que estan posant en perill els ulls, la nostra recomanació és no fregar-se’ls, evitar l’ús de lents de contacte i anar a veure un oftalmòleg al més aviat possible. En el cas d’estar patint aquesta patologia ocular, es prescriurà l’ús de pomades i col·liris. A més caldrà dur unes ulleres de protecció i reposar a les fosques.

Un cop recuperada la visió, és de sentit comú, però cal recordar-ho, caldrà comprar-se unes ulleres de sol amb lents de categoria 3 (4 si pensem fer alta muntanya). Si s’escull una ullera tancada, ens oferirà, a més, protecció addicional perquè evitarà l’entrada de vent i de rajos UV pels laterals.

Així doncs, perquè quedi clar, de la mateixa manera que quan puges a la neu portes els esquís, pensa en la protecció dels ulls a través d’ulleres de sol o màscara.

Un article del Dr. Ludger Hanneken, Oftalmòleg de Vallmedic Vision&Aesthetic
Fotografies: Vallmedic Vision