MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

12º / 30º

El Temps Darrera previsió

Entre 20 i 30 nous maltractadors cada any

www.andorradifusio.ad

El programa de rehabilitació d'homes maltractadors atén més d'una vintena de casos nous cada any, amb una taxa de reincidència baixa, segons Afers Socials només set dels 130 casos. L'equip reclama més recursos i plena disponibilitat per dedicar-s'hi i recalca la importància d'aturar qualsevol tipus de violència, sobretot en edats primerenques. 

En els darrers sis anys, Afers Socials ha atès 130 agressors per violència de gènere, alguns d'ells amb condemna. La mitjana es troba entre els 20 i els 30 casos nous per any. El tècnic d'atenció social d'Afers Socials, Pol Vilallonga, veu "necessari que hi hagi una condemna. La violència és un delicte i s'ha de condemnar".

Ara mateix compten amb 52 casos actius, dos dels quals nous d'enguany i procedents de la Batllia, d'on provenen la gran majoria de casos. L'any passat també en van venir 9 des d'altres serveis d'Afers Socials i la Unitat de Conductes Addictives i 4 de forma voluntària. És en l'autodetecció a on volen fer més pedagogia.

Sobretot, per evitar la reincidència. "Persones que tinguem constància que hagin reincidit com a tal n'hi ha 7, de les quals n'hi ha 3 que han tornat a ser denunciades i condemnades".

Haver patit violència és un factor important en una societat encara fortament patriarcal. I és que, com explica Joan Badias psicòleg del programa d'atenció per a la promoció de relacions no violentes "Quan fem una exploració de la seva vida, del seu històric, fàcilment detectem situacions familiars o escolars a on hi ha hagut un ús de la violència i a on ells han interpretat que utilitzar-la és un recurs útil a l'hora de resoldre conflictes".

Amb tot, "quan ells fan aquest reconeixement de víctima, tampoc no ens interessa que s'estableixin com a tal perquè el que volem és que es responsabilitzin de les accions que estan fent en el present i veure que hi ha una alta manera de fer les coses i relacionar-se." El programa té una durada mitjana de 2 anys, amb teràpia cada quinze dies. 

Com a prevenció, és crucial tallar qualsevol indici de violència i fer molta sensibilització a casa i a les escoles. Un control parental davant les xarxes socials i la comunicació en família són altres precaucions importants. 

Informa: Laura Cugat

Imatges: Anna Romagosa 

Font: Govern d'Andorra 

Informació relacionada