MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

13º / 20º

El Temps Darrera previsió

El 2014, un any de contenció per als comuns

www.andorradifusio.ad

El 2014 serà un any on els comuns continuen amb esforç de contenció de la despesa, reducció del deute i, en general, amb pressupostos equilibrats o, fins i tot, amb la previsió d´un lleuger superàvit. Bàsicament, les set corporacions locals segueixen la mateixa línia en aquests àmbits i, excepte Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria, totes incrementen considerablement el capítol destinat a inversions.

Només Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany preveuen descens al capítol d´inversions. Cau un 44% a la parròquia escaldenca i un 26% a Sant Julià. En aquest darrer cas, l´esforç per equilibrar els números de Naturlàndia, amb l´aprovació de suplements de crèdit a la societat Camp Rabassa, és una de les raons principals. Precisament, el balanç econòmic de l´ecoparc, amb aquests préstecs, és el que condiciona els números a Sant Julià que, fins i tot, serà dels pocs comuns que veurà créixer el deute. Una situació que, durant l´any, ha encès el debat als consells de comú entre majoria i minoria.

La resta de corporacions presenten uns pressupostos per al 2014 equilibrats, amb lleugers superàvits gràcies a la reducció de les despeses de funcionament, bàsicament les destinades a personal. Totes, a més, incrementen força el capítol d´inversions i redueixen, en major o menor mesura, el nivell d´endeutament. És per això que, en molts casos, han presentat els comptes per al 2014 com els del punt d´inflexió a partir del qual els comuns començaran a sortir de la part més dura de la crisi.

Un cas a part és el del comú de la Massana que, juntament amb el consell d´administració d´EMAP, van aprovar l'emissió de participacions preferents per valor de dinou milions d´euros, que subscriuran les cinc entitats bancàries del país. Un acord entre comú, banca i Govern destinat a sanejar els comptes de l´estació i garantir que la corporació tanqués l´any per sota del sostre d´endeutament marcat per la llei. Tot plegat es validarà el març vinent, quan el Tribunal de Comptes fiscalitzi l´operació.

Informa:  Jordi Cama    Locució: Yasmina Canedo