MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

12º / 22º

El Temps Darrera previsió

25N: Educar en perspectiva de gènere per frenar la violència contra les dones

www.andorradifusio.ad

La violència de gènere és una problemàtica que pateixen les dones pel simple fet de ser dones. El Servei d'Atenció a les Víctimes ha informat que al llarg de l'any han atès 261 dones. Fa poc que s'aplica la Llei per a la igualtat efectiva entre homes i dones, però, és suficient? Ens plantegem si totes les violències són visibles.

"Des de la ratificació del Conveni d'Istanbul, hi ha hagut normatives que s'han anat publicant i canviant", explica l'advocada i membre d'Acció Feminista Elisabet Royuela. Constata que, tot i que estan carregades de bones intencions, "a l'hora de la veritat costa molt que la gent en conegui el contingut i siguin efectives."

El codi penal va incloure el delicte de violència de gènere i l'agreujant de gènere quan es va aprovar la Llei  per a la igualtat efectiva entre homes i dones, però falten recursos.

"Quan una persona aixeca la mà i diu 'no puc més, estic vivint una situació que no puc aguantar més', creu-te-la. La gent no s'inventa aquestes coses."
Elisabet Royuela, advocada i membre d'Acció Feminista

Per la seva banda, la cap de l'Àrea de Polítiques d'Igualtat, Mireia Porras, afegeix que moltes vegades es "posa en dubte la dona que ha patit violència perquè el seu discurs és enrevessat i sembla que està mentint. La violència de gènere és el que té."

De fet, els processos judicials encara no eviten la revictimització de les dones que denuncien situacions de violència de gènere. Per això, la formació en perspectiva de gènere és essencial. La Justícia "potser pot tractar de forma diferencial situacions que no són iguals", assegura Royuela.

I a les aules, la violència de gènere és una xacra que es produeix de múltiples maneres. Segons Nacions Unides, una de cada tres dones ha patit o pateix violència sexual. És una de les violències més esteses i, alhora, invisibilitzada, pel tabú que hi ha entorn del sexe.

"És un tema molt íntim que a les dones els costa molt reconèixer, i també acceptar que tu puguis entrar-hi i treballar. És el fet que la persona amb qui elles tenen confiança i estimen les està agredint, els està fent violència sexual."
Mireia Porras, cap de l'Àrea de Polítiques d'Igualtat 

Fins fa poc el no consentiment ni es considerava una agressió, sinó un abús. En l'àmbit judicial s'ha avançat, però al carrer els rols es mantenen. A més, les noves tecnologies poden ser una arma de doble tall en l'àmbit sexual. Per això, "una manera de trencar els mites seria que des de les escoles, l'educació no formal i les famílies hi hagués una educació afectivosexual. Pensem que s'han fet moltes accions per millorar això, però encara falta molt" per desmuntar els rols de gènere en l'àmbit sexual que perpetuen estàndards de bellesa i seducció estereotipats.

Importància de denunciar

Per poder acabar amb aquesta xacra, la Policia incideix en la importància de denunciar

Recorden que, un cop feta la denúncia, es poden demanar mesures cautelars i una visita al metge forense. Per determinar immediatament la urgència de cada cas, es valora el risc i el supòsit específic de la víctima. Els processos es continuen millorant per oferir més protecció i una actuació eficient.

Manifestacions multitudinàries a les principals ciutats del món

La lluita contra la violència de gènere s'ha fet visible a grans ciutats amb manifestacions per reivindicar accions decidides i solidaritzar-se amb les víctimes. Ha estat el cas de Madrid i Barcelona. Sota el lema "S'ha acabat", a la capital espanyola hi ha hagut dues marxes contra la violència masclista, mentre que també hi ha hagut actes a Barcelona. A París, milers de persones també han sortit al carrer.

Informa: Judith Sáez
Imatges: Nil Forcada

Informació relacionada