MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 13º

El Temps Darrera previsió

52.000 euros de recaptació d'IGI per tax free el primer trimestre

www.andorradifusio.ad

En el primer trimestre d'enguany s'han importat mercaderies per valor d'1,16 milions d'euros per part de particulars. Una xifra que representa més de 52.000 euros de recaptació d'IGI. Les compres més freqüents són productes d'alimentació, esport i mobles. El Govern ha simplificat el procés de declaració.

Cada vegada és més habitual comprar fora del Principat, guardar-se el tiquet i passar-lo per la màquina de la duana i, encara més, des que el Govern ha simplificat el procediment de tax free per fer més àgil el procés.

És obligatori fer la declaració per compres a partir de 300 euros. No només en benefici de la recaptació de l'estat sinó també per millorar la competitivitat del sector comercial andorrà. Així ho destaquen des de l'executiu, que el primer trimestre d'enguany ha registrat prop de 500 declaracions per part de particulars. La majoria es fan al despatx de la duana de la frontera del riu Runer, seguit de la Poste i les oficines de la duana del Baladrà.

El valor de les mercaderies importades suma més d'1,16 milions d'euros i el total recaptat pel que fa a l'IGI supera els 52.000 euros. El total recaptat el 2021 va ser de prop de 150.000 euros i el valor de les mercaderies es va enfilar a 3,3 milions.

Aquestes xifres estan relacionades amb les sol·licituds i resolucions que s'han fet per obtenir la residència fiscal. Només en el primer trimestre de 2022 s'han emès més de la meitat de certificats que en el total de l'any anterior. El detall són 3.463 fins al març d'enguany i 6.570 durant tot el 2021. 

La major part, segueixen sent davant Espanya. Les dades mostren que la pandèmia va fer caure en picat aquest tràmit, emetent-se prop de 2.500 certificats menys el 2020 que el 2019.

Informa: Judith Sáez 
Imatges: Sergi Linares