MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 17º

El Temps Darrera previsió

Alumnes del Col·legi Mare Janer s'emporten els primers premis del Dictat Nacional

www.andorradifusio.ad

Fomentar i potenciar l'ús del català entre els adolescents. Aquest és l'objectiu principal del Dictat Nacional, un projecte que va acollir 1.600 alumnes en la primera fase i que aquest dissabte ha celebrat la final a la sala de festes del Complex Esportiu d'Encamp. Alguns dels participants pensen que accions així són claus i necessàries per protegir la llengua oficial. Els guanyadors han estat Blanca Carbonell i Nil Romero del Col·legi Mare Janer.

Més de 200 estudiants de tercer i quart de segona ensenyança de tots els sistemes educatius han participat en la fase final de la 17a edició del Dictat Nacional aquest dissabte al matí. Una iniciativa que vol promoure l'ús del català i incentivar diversos valors

La cap del Servei de Política Lingüística, Marta Pujol, explica quins aspectes valoren. "La correcció lingüística, ortogràfica i gramatical". I destaca la importància que els joves poden tenir en el desenvolupament. "Encara que hi hagi una gran part dels joves, gairebé la majoria, que pensen que cal defensar la nostra llengua oficial, sempre podem fer un esforç més per contribuir a aquesta consciència entre la joventut".

En aquesta edició s'ha emprat un fragment del llibre "Les estrelles de Lilith" de Laura Casanovas. Per a ella és "una festa i un gran honor que hagin agafat un trosset d'un llibre meu per fer el Dictat Nacional". Malgrat això, és conscient que el català "és una llengua petita comparada amb les llengües grans del món" i per això, considera prioritari que "a les llengües petites se les ha de protegir i estimar". I què millor que el Dictat Nacional per "aproximar l'amor a la llengua ben escrita i a l'ortografia als joves del país".

Els i les alumnes de les diferents escoles, com és el cas de l'Escola de Segona Ensenyança d'Encamp, fan una valoració positiva del certamen. "Trobo molt important fomentar la llengua i el fet d'escriure bé", defineix Irene Agustins. En el mateix sentit van la Marta Cabasés i l'Èric de Matos que destaquen també el fet que hi hagi un premi.

Tot plegat en un moment en què les forces polítiques volen exigir uns coneixements mínims de la llengua per poder viure al país. 

En total hi ha 2.200 euros repartits en premis en funció de la categoria. Pel que fa a tercera ensenyança, els guanyadors han estat Blanca Carbonell i Daniel Martín del Col·legi Mare Janer i Maria Jui del Maria Moliner. A quarta ensenyança, els premiats han estat Nil Romero, també del Col·legi Mare Janer, Luca Stejar Cereghini, de l'Escola andorrana de segona ensenyança d'Ordino, i Martí Sansa del Lycée Comte de Foix. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Pau Bonastre