MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

12º / 22º

El Temps Darrera previsió

Andorra avança lleugerament en drets del col·lectiu LGTBIQ+ amb molts reptes encara pendents 

www.andorradifusio.ad

Andorra ha avançat lleugerament en matèria de cobertura legal i respecte pels drets humans del col·lectiu LGTBI a diferència de l'any passat. Així ho apunta l'informe 2023 d'ILGA-Europe, una organització que analitza la situació del col·lectiu al continent europeu i que està cofinançada per la Unió Europea. S'han fet passes endavant sobretot arran de l'aprovació del codi de família, tot i que encara queden molts reptes pendents.

L'organització internacional ILGA-Europe il·lustra la radiografia dels drets del col·lectiu LGTBI a Europa a través d'un mapa que mostra el percentatge d'assoliment dels drets del col·lectiu per països, distribuïts també per colors. Els que s'acosten al verd més intens són aquells estats que tenen un grau més elevat d'igualtat i respecte, amb una qualificació propera al 100%, mentre que si anem cap al vermell ens trobarem aquells països amb més volum de discriminacions i greus violacions dels drets humans.

Andorra enguany ha passat del 32 al 37%, lluny encara dels països veïns que més que doblen aquesta qualificació. A dalt de tot del rànquing se situa Malta, amb un 89%, i a la cua hi ha l'Azerbaidjan amb un 2%.

Avenços i accions pendents

L'informe té un apartat especial sobre el Principat on es fa una radiografia actual de la situació al país, prenent les dades obtingudes al llarg del 2022. 

Pel que fa als avenços assolits, es destaca l'aprovació el passat juliol del nou codi de família que elimina diferències entre el matrimoni de parelles heterosexuals i homosexuals. El document no inclou el pas assolit aquest gener de fer servir el terme "matrimoni" en tots els casos, després que els consellers generals socialdemòcrates ho reclamessin al Tribunal Constitucional. Seguint amb el codi de família, ressalta que s'hagi regulat el canvi de nom i de gènere al registre civil de les persones trans. I referent a aquest col·lectiu, també destaquen la inclusió dels processos relacionats amb el canvi de gènere, com el tractament amb hormones i les intervencions quirúrgiques, a la cartera de serveis. 

Pel que fa als reptes pendents, esmenten la necessitat que s'activi l'Observatori de la Igualtat aprovat el febrer del 2020. Precisament, Diversand esmenta que després de la presentació oficial, no se'ls ha citat per realitzar cap nova trobada en relació amb aquesta iniciativa que és clau per recollir dades al voltant, per exemple, de les discriminacions i els delictes d'odi.

També ressalten el reclam d'una llei específica per al col·lectiu LGTBIQ+ i la necessitat de desplegar protocols específics per a la cobertura dels processos de trànsit de les persones trans dins la cartera de serveis. Diversand constata que els professionals sanitaris se senten perduts i reitera que en cap cas s'hauria de recórrer al diagnòstic per part d'un psiquiatre com es feia fins ara. 

Informa: Laura Cugat