MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

12º / 25º

El Temps Darrera previsió

Argentins subcontractats irregularment i amenaces

www.andorradifusio.ad

L'associació Argentinos en Andorra té constància d'una cinquantena de treballadors subcontractats de forma irregular per una empresa que se centra a buscar mà d'obra per a la construcció. Des de l'entitat reivindiquen que, per una banda, s'investigui l'afer i es facin controls per evitar aquestes males praxis i, per l'altra, es materialitzin canvis legislatius que protegeixin molt més als treballadors.

El president d'Argentinos en Andorra, Marcelo Ponce, explica que els empleats arriben de l'Argetina amb falses promeses i contractes que no s'adapten a la legislació andorrana i treballen sense permís ni cobertura a canvi de diners en efectiu durant setmanes. Després solen signar nous contractes que els impossibiliten canviar de feina.

Al novembre va traslladar aquestes irregularitats a l'Executiu i a Inspecció de Treball, però no té constància que s'hagi fet cap investigació. Des del ministeri de Presidència, Economia, Treball i Habitatge ha rebut bona predisposició per solucionar el conflicte, però des d'Inspecció de Treball li han dit que no hi havia gaire cosa a fer. Amb tot, reclama accions urgents per sancionar els responsables i donar més suport a les persones afectades. 

"La gran majoria ha tingut la promesa d'un allotjament, però molts no en tenen, o bé els envien a la Seu a pisos de 14 persones en un pis de tres habitacions, on jo he estat personalment. Amb tots els problemes que hem tingut amb els treballadors de la construcció no hi ha hagut cap canvi per solucionar aquest forat que té el permís per a persones desplaçades. Un permís que dona possibilitats, però que té molts buits migratoris il·legals".

Marcelo Ponce, president de l'Associació Argentinos en Andorra

Afegeix que al darrere hi ha molts interessos, ja que l'empresa de recursos humans sol cobrar a l'empresa constructora entre 30 i 50 euros per hora per a cada treballador, mentre que l'empleat acaba rebent només entre 8 i 9 euros l'hora.

Amenaces i pressions

Ponce ha rebut amenaces per part de la companyia encarregada del personal en saber que estava investigant la problemàtica. Compta amb una vintena de correus electrònics amb tots els detalls i tenen constància que algun testimoni ho ha denunciat a Inspecció de Treball, però falten denúncies formals.

Els testimonis tenen por a exposar-se pel temor a perdre la feina i ser expulsats. Aquí és on l'entitat reclama canvis en els permisos de residència i treball que permetin als treballadors comptar amb molta més protecció i autonomia. Un fet que estaria sobre la taula del Govern després de rebre els resultats de l'informe del Grup d'Experts en Acció contra el Tràfic d'Éssers Humans (GRETA), que depèn del Consell d'Europa, alertant sobre el risc de situacions com aquesta. 

Informa: Laura Cugat

Imatges: Fernando Montero 

Informació relacionada