MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 12º

El Temps Darrera previsió

L'augment de casos a Andorra i als estats veïns anuncia una tercera onada de la Covid-19

www.andorradifusio.ad

La situació sanitària també s'està complicant als estats veïns i els experts ja parlen de l'inici de la tercera onada. Catalunya sospesa la possibilitat de més restriccions i França espera la millora de la situació per retirar-les. Segons l'assessor en la matèria i bioinformàtic Joel López els tests d'antígens són una eina clau per detectar aquelles persones més contagioses i reduir el nombre de contagis.

El resultat de les trobades nadalenques comença a veure's en el nombre de casos confirmats de Covid-19 a arreu. En el cas de Catalunya, els contagis s'han disparat fins a una mitjana de més de 2.000 diaris, tenint en compte que a finals de novembre no s'arribava als 8.000 setmanals. Des de Protecció Civil informen que en les reunions del Procicat de la setmana vinent pot ser que s'endureixin les restriccions i no es descarta arribar al confinament de la població. A França es detecten de mitjana uns 20.000 casos nous diaris, un total que es troba lluny dels 5.000 amb els quals es preveu retirar les mesures restrictives.

L'assessor en la matèria i bioinformàtic, Joel López, creu que estem entrant en la tercera onada de la pandèmia i que la situació comença a ser perillosa. Considera que la possibilitat de fer tests d'antígens és clau i la capacitat d'Andorra de fer aquests diagnòstics situa el país en un punt més favorable respecte als estats veïns. "Som l'únic país d'Europa que pot fer l'autotest, hem d'aprofitar aquest potencial", considera López, que diu que les eines que utilitzem a Andorra estan funcionant perquè no s'han "duplicat o triplicat" els casos de la mitjana de tres dies, com "a Espanya, França o Alemanya".

Fer que la pujada sigui més o menys complexa depèn de la responsabilitat ciutadana i López reitera la necessitat de potenciar la utilització d'aquests tests sobretot durant tot el mes de gener.

Informa: Laura Cugat-Anna Mata
Imatges: Marta Pons

3.230.143.40