MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 18º

El Temps Darrera previsió

Una baixa de paternitat equitativa i obligatòria, una de les mesures que proposa l'ADA per pal·liar la bretxa salarial

Les dades són clares respecte les diferències de so

Les dades són clares respecte les diferències de sou entre homes i dones. Unes xifres en les que, segons l'Associació de Dones, cal aprofundir amb estudis més acurats.  La presidenta de l'entitat, Mònica Codina, ha remarcat a 'Els matins de la Nacional' que la bretxa salarial va molt més enllà dels sous perquè afecta la carrera professional.

"Les dones tenim una sèrie de condicionants que els homes no tenen. A un home no se li demana si vol tenir fills", ha recordat Codina posant en relleu que "a Andorra la baixa de maternitat és de cinc mesos mentre que la de paternitat és de 28 dies".  Per tant, "la base d'absència laboral sobre la qual parteixen les dones ja no és la mateixa".

És per aquest motiu que l'associació de dones presentarà una proposta perquè la baixa de paternitat sigui equitativa i obligatòria, una mesura amb la que creuen que es pot pal·liar tant la bretxa salarial com la dificultar d'accedir a noves oportunitats laborals, actualment limitades per l'efecte de l'anomenat sostre de vidre.  En aquest context, veu necessari un canvi de mentalitat a tots els nivells per assolir una igualtat efectiva.

Finalment ha afirmat que les quotes per equilibrar la presència d'homes i dones funcionen. "Abans no n'era partidària perquè sembla que t'hagin de col·locar, però quan veus què passa, són necessàries", ha manifestat.

En la mateixa entrevista hi ha intervingut la directora de Talent Senior, Montse Pichot, que és una de les ponents de la taula rodona sobre igualtat salarial que organitza l'ADA aquest dimarts al vespre. L'experta ha remarcat l'esforç permanent que han de fer de les dones per ser visibles i l'esgotament que suposa haver de demostrar contínuament el talent per acabar cobrant menys. Aquest desgast, diu, "fa que moltes deixin la partida a la meitat".

Entrevista completa Mònica Codina i Montse Pichot:

Informa: Pere Moliné