MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

12º / 25º

El Temps Darrera previsió

Bàsquet per trencar murs 

www.andorradifusio.ad

Una desena d’interns han participat en el taller de bàsquet apadrinat pel MoraBanc Andorra al centre penitenciari de la Comella. Més enllà de la pràctica esportiva, l’activitat tenia com a objectiu transmetre valors que puguin ser útils per a la reinserció i l’última jornada va tenir una visita molt especial.

Els participants en el projecte ens han explicat que la visita dels jugadors i el cos tècnic els va sorprendre. "Era espectacular perquè són fabulosos, són alts, jo els veia a la televisió i he dit 'Oh my God!'", esmentava un d'ells. Compartir pista amb jugadors del MoraBanc com Tyson Pérez, Felipe dos Anjos i Juan Rubio, acompanyats dels tècnics Natxo Lezkano i Paco Vázquez, ha posat el millor colofó al taller impartit per l’entrenador del club, Carles Alonso, al centre penitenciari de la Comella.

Alguns d'ells també posaven en valor la feina feta i remarcaven que l'activitat els ajudava a no pensar en el fet d'estar a una presó. "Avui semblava un dia com si estiguéssim a fora i, de fet, se t'oblida que estàs aquí", comentava un intern, mentre que un altre destacava que el "Carles ha fet un súper treball, com també tot l'equip del MoraBanc, i això ha engendrat una motivació suplementària".

I és que al llarg de vuit setmanes, al voltant de la pilota hi ha hagut molta diversió, però també compromís entre la desena de presos que hi han format part. Alonso ha valorat molt positivament l'experiència.

"L'objectiu que buscàvem era que la gent desconnectés durant una hora del lloc on són. Els explicava que no sortiria cap Michael Jordan del pati del centre penitenciari, però sí que han sortit persones que s'han compromès, la majoria d'ells no han fallat a cap entrenament."

Carles Alonso, entrenador de bàsquet

Per la seva banda, el director del centre penitenciari, Miquel Àngel Garcia, exposava com s'havien desenvolupat els entrenaments. "S'han fet sessions a les 10 del matí, el mes de desembre i el mes de gener, que la veritat moltes ganes de jugar a bàsquet no se'ls hi veia, però tots han assistit a tots els cursos". Malgrat això, manifestava la importància de conèixer els valors del bàsquet. "Això ja és una primera fase de reinserció, la disciplina i la responsabilitat".

El bàsquet ha servit per compartir valors associats a l’esport, que poden ser útils als interns fora de la presó. L’experiència també ha estat molt enriquidora per al tècnic responsable del taller i els ambaixadors del primer equip del MoraBanc, que han entrat en contacte amb una realitat diferent. Els presos que hi han participat ens han comentat la duresa que suposa estar envoltat de reixes i murs.

"És dura la manca de llibertat, no poder veure els amics ni la família. És per això que aquesta activitat ens ha donat una cosa bona que no tenim en el dia a dia", deia un dels interns. D'altres, han emfatitzat que l'acció els ha ajudat a desconnectar. "Passem moltes hores estancats en una cel·la. Sí que tenim sortides al pati, hora de gimnàs, és opcional si vols sortir o si vols estar a la cel·la, però activitats com aquesta són bastant disciplinàries i ajuden molt la persona a integrar-se i oblidar-se que està aquí, a més de tenir el seguiment d'un entrenador".

La reflexió també va més enllà dels presos. Així ho creu el mateix entrenador. "El primer dia que entres aquí, quan sents les portes de ferro tancar-se, quan veus un codi de seguretat a cadascuna de les portes, que no es pot obrir una fins que no es tanca l'altra, això et fa pensar".

El taller ha recuperat una iniciativa que el MoraBanc ja havia dut a terme fa alguns anys i que tindrà continuïtat en futures edicions. Des del centre penitenciari s’espera que altres entitats esportives s'afegeixin amb activitats semblants per ajudar a trencar murs físics i mentals. El director de la presó es va mostrar clar amb aquest aspecte.

"Per a nosaltres és una activitat de reinserció molt important, perquè fomenta molt els aspectes de motivació per als interns, com el treball en equip, la disciplina i la superació personal, a banda dels beneficis que aporta fer esport per a la salut del propi intern."

Miquel Àngel Garcia, director del Centre Penitenciari

Els participants són conscients que d'aquesta etapa de la vida també se n'apren. "Això és una etapa de la vida, que si la passes o no, sigui pel que sigui, s'ha de passar, s'ha d'aprendre i s'ha de sortir més fort".

Molts d'ells han acabat tant agraïts amb l'activitat que quan surtin "m'he promès d'anar a veure un partit de bàsquet aquí a Andorra, perquè veritablement són un equip fantàstic", afirmava un intern. 

En definitiva, una activitat diferent que els ha marcat. "Vull agrair al MoraBanc que hagin vingut i ens hagin donat suport. La veritat és que ha estat fabulós. M'han ensenyat i m'han transmés una 'vibra' que he de trobar més endavant".

Informa: Joan López
Imatges: Albert Refart