MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

14º / 22º

El Temps Darrera previsió

Un de cada cinc abusos infantils es cometen en família

www.andorradifusio.ad

El 20% de la població ha patit abús sexual durant la seva infància en l’entorn familiar i de confiança. Un percentatge europeu atribuïble també a Andorra segons la Fundació Vicky Bernadet, que des de 1997 treballa en l’atenció i prevenció dels abusos sexuals en menors, remarcant que molts no es denuncien i es mantenen en silenci. En el marc del Dia mundial de la infància i del Dia europeu contra l’abús sexual infantil, la fundació ha impartit aquest dilluns al matí una formació per a professionals relacionats amb la infància. 

La sala d’actes d’Escaldes-Engordany s’ha omplert de gom a gom de professionals procedents del món educatiu, del Servei d’Infància i Adolescència de Govern, del Cos de Policia i del teixit associatiu del país. La formació ha estat impartida per la psicòloga de la fundació Pilar Polo, que ha ressaltat la importància de reforçar la informació sobre sexoafectivitat i consentiment i crear espais de debat i diàleg per fer aflorar qualsevol indici de possible abús, una problemàtica que comporta greus conseqüències físiques, sexuals i psicològiques de per vida. En paral·lel, la fundació està elaborant un nou protocol de detecció d’abusos sexuals en l’esport amb el Govern. 

Segons la psicòloga de la Fundació Vicky Bernadet, "parlem d'un 20% en abusos en l'entorn de confiança". Un percentatge que, en l'espai públic, "passa del 60%. Si jo espero que l'infant em mostri molts signes no ho trobaré, però, en canvi, si dono permís per parlar, parlarà. En el moment en què parli jo m'ho he de creure i he de començar a actuar amb els protocols que té Andorra".

Polo participa en una conferència pública a la sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany, centrada en prevenir l’abús sexual infantil en l’entorn digital. La Policia reitera la necessitat de parlar-ne i denunciar qualsevol conducta d’aquesta tipologia. 

Andorra ha ofert ajuda al sistema francès

Referent al cas del director detingut per consum de pornografia infantil, el Govern no vol interferir en les competències del sistema francès. Tanmateix, el ministre d'Educació ha ofert revisar els protocols i ajuda psicològica. "Complementar el suport psicològic a alumnes, docents i família" ha detallat Ladislau Baró, "elements de sensibilització en aquest àmbit de col·laboració en matèria de revisió de protocols i altres accions. El Ministeri ha de ser molt curós amb l'esfera competencial de cadascuna de les instàncies de l'esfera educativa andorrana"

Informa: Laura Cugat

Imatges: Fernando Montero

Informació relacionada