La Caixa Andorrana de Seguretat Social ha informat que avui en dia té un compromís de 7.000 milions d'euros en pagament de pensions. Això és degut al fet que els assegurats de menys de 75 anys han adquirit més de 146 milions de punts. Així ho han fet palesar en una compareixença davant la comissió legislativa el president de la CASS, Marc Galabert i el president de la Comissió Gestora del Fons de Reserva de Jubilació, Jordi Cinca.
Cinca assegura que és una xifra que no pretenen que sigui alarmant. "És una xifra que té més una vocació de sensibilitzar que no pas de preocupar a curt termini". Així ho explica:
"Ni el fons de pensió/CASS ni l'Estat han de fer front els pròxims mesos ni anys, però si quantifiquem tot allò que ens hem compromès a pagar en forma de pensió a totes les persones que al llarg de la seva vida han cotitzat a Andorra sumaria això."
Jordi Cinca, president de la Comissió Gestora del Fons de Reserva de Jubilació
El fons de reserva de jubilació va tancar l'any 2023 amb 1.725 milions de liquiditat i la major part, el 61%, està invertit en renda fixa, mentre que el 30% es destina a productes de renda variable. La resta, un 8,4%, a altres actius. El 2023 es va obtenir un rendiment de 177 milions, xifra que les previsions apunten que serà més modesta aquest any, a causa de la inestabilitat dels mercats. Jordi Cinca ha reiterat que el sistema de pensions ha de canviar progressivament per garantir-ne el futur, que no passa, necessàriament, per apujar les cotitzacions.
"Només pujant les cotitzacions amb el model actual no és suficient. Bé, sí que ho és, però s'haurien de pujar a un percentatge inaudit. No seria no suportable ni recomanable".
Jordi Cinca, president de la comissió gestora del fons de reserva de jubilació
En total, més de 168.000 persones figuren en el registre del sistema de la seguretat social. També es manté el creixement de cotitzants, però es detecta un alentiment. Galabert així ho detalla:
"Creixen de manera significativa, però és veritat que ho fan cada vegada menys. Per tant, el que veiem és aquest alentiment del creixement que també va en consonància amb el creixement econòmic més del nostre entorn com també de pressions cap a la recessió que vèiem a Europa."
Marc Galabert, president de la CASS
La CASS també ha explicat que va tancar l'any passat amb 30 milions d'euros de dèficit. És una xifra similar a la del 2022 i que ha estat més o menys controlada per l'augment de cotitzants que hi ha hagut els últims anys. Tot i això, adverteixen que la tendència es començarà a moderar i que els pensionistes no pararan de créixer.
"Els afiliats actius creixen de manera significativa, però ho fan cada cop menys. Per tant, el que veiem és aquesta ralentització del creixement, que també va una mica amb consonància amb el creixement econòmic del nostre entorn, tant com de país com de pressions cap a la recessió que veiem a Europa".
Marc Galabert, president consell d'administració de la CASS
Informa: Joan A. Sarmiento