MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 20º

El Temps Darrera previsió

La CASS paga per error 1,5 milions de més en pensions d'invalidesa

www.andorradifusio.ad

La CASS ha pagat per error 1,5 milions d'euros de més els últims tres anys a les persones que cobraven una pensió d'invalidesa del grup 1, les que poden seguir treballant. La raó és la manca de controls mensuals automàtics, que a partir d'ara s'implementaran. El Consell General va condonar aquest dijous aquest deute milionari en tractar-se d'un col·lectiu vulnerable.

La Caixa Andorrana de la Seguretat Social ha reconegut aquest matí de divendres que va pagar els últims tres anys un milió i mig d'euros de més per error a persones que estaven cobrant una pensió d'invalidesa del grup 1, és a dir, aquelles a qui se'ls permet continuar treballant. L'explicació cal buscar-la en la manca de controls automàtics mensuals i en què només se'n feien d'aleatoris.

A partir d'aquest mes s'implementaran els automàtics als 1.100 pensionistes inclosos en aquest grup. D'aquests, 213 veuran com se'ls regularitzarà la pensió, a la baixa, ja el mes vinent i la reducció total serà de 51.000 euros. A tots la CASS els informarà personalment. En 31 dels casos les persones es quedaran per sota del salari mínim i llavors intervindrà Afers Socials.

El director general de la CASS, Josep Escoriza, és conscient que "aquesta persona teòricament es quedarà sense drets de Salut", però esmenta que faran tot el que faci falta perquè això no sigui així:

 "No el deixarem que es quedi sense aquests drets perquè estan per sota del salari mínim, per descomptat. Aquestes persones ja farem el necessari que per això està la CASS i Afers Socials perquè això no passi."

Josep Escoriza, director general de la CASS

El Consell General va decidir aquest dijous condonar aquest milió i mig d'euros en tractar-se d'un col·lecitu especialment sensible. El president del consell d'administració de la CASS, Marc Galabert, constata que "no em pertoca a mi determinar si la demanda de responsabilitats per part de la societat envers els responsables si s'ha de tirar endavant o no". I per això, la CASS ha encarregat un informe a una empresa externa per valorar per què no s'han fet els controls i quin seria el grau de responsabilitat. A partir d'aquí, després es decidirà com s'actua. "A partir del moment en què tinguem els resultats analitzar-los i en aquell moment resoldre-ho en el si del consell d'administració".

La CASS preveu que la primera fase de l'informe estigui acabat a final d'aquest mes de febrer.

Informa: Sergi Cano
Imatges: Andreij Cristancho