MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

12º / 22º

El Temps Darrera previsió

La celiaquia a l'escola

www.andorradifusio.ad

Només hi ha una escola certificada per l'Associació de Celíacs a tot el país. Un problema que s'enquista i que suposa, no només problemes de salut, sinó problemes per socialitzar els alumnes.

En una escola el menjar és a tot arreu. I així és molt senzill contaminar la resta de plats. Només una molla de pa o restes de farina poden suposar un important problema per a un infant que pateix la malaltia celíaca o sensibilitat al gluten.

"Pots fer el menjar sense gluten a part, però es pot contaminar si el manipules amb la resta i fas servir farina, que és molt volàtil. També pot passar que la sal estigui contaminada, o que quan reparteixen el pa el posin a sobre del plat"

Núria Pablos, membre de l'Associació de Celíacs

Per això l'Associació de Celíacs vol oferir formació i assessorament a les escoles. I no és només una qüestió de salut. Sovint els infants que en pateixen se senten aïllats. 

"Els aniversaris i a totes les trobades que fèiem era difícil"

Alícia Navarro, alumna de batxillerat

En aquest sentit, la membre de l'Associació de Celíacs, Núria Pablos, explica que cada cop més es va sensibilitzant des de l'escola perquè els pares o els mateixos alumnes pensin amb els seus companys.

Ara mateix només hi ha una escola certificada per l'associació. 

"Són petits detalls que pensaves que eren de sentit comú i que tenien present, però quan fas la formació hi ha molts petits detalls dels quals s'ha de prendre consciència"

Neus Juliench, directora de Kids International Preschool

Als països veïns els problemes de salut associats al gluten afecten al voltant del 10% de la població. Això es tradueix en un o dos infants per aula. La directora de Kids International Preschool, Neus Juliench, assegura que s'ha de normalitzar que aquestes necessitats especials hi són perquè els nens se sentin segurs en el seu cercle educatiu.

Al país existeix la cuina centralitzada per als menjadors, però la conscienciació va molt més enllà de l'alimentació.

Informa: Gerard Castillo
Imatges: Javier Martin Escudero