MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

13º / 20º

El Temps Darrera previsió

Col·laboració entre comuns i Govern per instaurar nous sistemes de recollida selectiva l'any vinent

www.andorradifusio.ad

Fer una bona gestió de residus és clau per complir les demandes de la Unió Europea. És per això que el Govern treballa amb els comuns nous sistemes de recollida selectiva que, amb altres accions, permetin reciclar el 65% de la brossa l'any 2035. 

Generar menys i reciclar millor. Aquests són els dos eixos en què treballa el Govern per assolir les demandes europees per al 2035. El primer pas ha sigut establir nous sistemes de recollida selectiva adaptats a les parròquies que agafin com a exemple el porta a porta instaurat a alguns carrers d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. 

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, anuncia que es pot adaptar a les necessitats de cada territori. "Pot no ser una fórmula general per tot el territori sinó que es pot adequar a cada parròquia o a cada sistema d'habitatge. Un habitatge més vertical ha de tenir un sistema que potser no ha de ser el mateix que els habitatges dels pobles on són menys".

Recollir bé, però, no és suficient. És per això que Medi Ambient ha presentat el nou pla nacional que preveu reciclar el 65% dels residus que es generin l'any 2035. Un objectiu ambiciós que passa per fomentar l'ús de deixalleries, prevenir el malbaratament alimentari i optimitzar CTRASA.

També es vol ser més curós amb els grans productors de residus que, a partir d'ara, estaran obligats a separar també la matèria orgànica. Així ho ha considerat Calvó. "En matèria orgànica s'estendrà a la totalitat dels productors amb una obligació de recollida selectiva per part d'aquests productors singulars i després en una segona fase, a la ciutadania". La ministra assegura que necessiten la participació de tota la gent per "millorar aquests sistemes de gestió".

El tèxtil és un altre dels productes a reciclar millor. La idea és enviar-lo a França on hi ha cada vegada més fàbriques que agafen roba vella i la tornen a convertir el fil. 

Informa: Òscar Serrano
Imatges: Pere Besolí