MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 19º

El Temps Darrera previsió

El comú d'Ordino haurà de modificar el pla d'urbanisme per poder ordenar l'increment urbanístic

El Comú d’Ordino haurà de modificar el s

El Comú d’Ordino haurà de modificar el seu pla d'urbanisme per poder ordenar l'increment urbanistic tan important a la parròquia. Aquesta és la conclusió que sorgeix de l'estudi encarregat sobre creixement urbanístic sostenible que han presentat els cònsols ordinencs, aquest dilluns a la nit en una reunió de poble.

L'estudi encarregat pel comú, ha de servir per prendre les decisions més adequades per garantir la qualitat de vida i benestar a la parròquia i preservar l'entorn. De fet, la situació podria ser molt crítica en els pròxims anys, en una parròquia que s'ha d'alinear amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible per a la gestió de la Reserva de la Biosfera.

Pel que fa al creixement urbanístic d'Ordino, del 2018 al 2022 s’han materialitzat 44.990 m2 amb les corresponents llicències de construcció. Els nous plans parcials aprovats inclouen fins els 385.628 m2.

En l’elaboració de l’estudi, s’han tingut en compte diverses variables. Aquestes són: els sistemes urbans i resilients, la tipologia d’habitatges a potenciar amb el plantejament urbanístic, les opcions de renovació energètica del parc de l’habitatge, la mobilitat sostenible i la relació amb el patrimoni natural.

Dels diferents escenaris estudiats, s’han analitzat tant els consums previstos (aigua, energia i residus) com l’afectació sobre la mobilitat generada per cadascun. L’estudi ha definit diversos escenaris que mostren la capacitat de càrrega del territori, comparats amb la situació actual. Aquests escenaris es basen en el desenvolupament dels plans parcials en tràmit i el sòl urbà consolidat i en l’anàlisi de les afectacions ambientals.

Segons els cònsols, el full de ruta que s’ha presentat en la reunió de poble, va més enllà d’aquest mandat, ja que s'ha de treballar pel futur de la parròquia i per preservar un llegat per a les noves generacions.

Informa: Jordi Lorente
Imatge: Kevin Ribeiro