MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 15º

El Temps Darrera previsió

Tenir una planta de biomassa al Principat: sostenibilitat, autoconsum i estalvi econòmic

www.andorradifusio.ad

Els boscos del Principat tenen potencial per produir energia de biomassa, un recurs més sostenible i econòmic que el gasoil. Aquestes són les principals conclusions del primer estudi complet sobre la matèria que els comuns han encarregat i que ja estan valorant.

Els comuns compten amb el detall del que implicaria crear una planta de fabricació d'estelles per a biomassa aprofitant els recursos forestals que s'obtenen de la gestió dels boscos, una qüestió que segons el cogerent de l'empresa Silvagrina, Esteve Tor, s'ha de reforçar després d'anys de sobreexplotació.

No es concreta una ubicació, però Sant Julià seria interessant perquè en ser una zona assolellada, és bona per a l'assecatge de les estelles i, a més, compta amb una parcel·la disponible. Fa anys que es parla d'aquesta metodologia i sembla que les xifres ho corroboren. Tor remarca la importància d'aquest projecte, tenint en compte que el punt partida d'una planta de biomassa són 2.000 tones a l'any i els comuns necessitarien un total de 9.000.

El canvi de calderes de gasoil per calderes que cremin estelles és clau. Segon ha apuntat Tor, el seu ús suposa un 50% d'estalví, encara que "si tenim en compte les inversions seria un 20%". A més, ha remarcat que ajudaria a consolidar el sector forestal, "que ha estat abandonat durant molts anys".

Però com funciona aquest sistema? Hi posem el focus a través d'una empresa que fa anys que hi treballa de cara als comuns i a particulars.

L'empresari forestal i propietari de Tot boscos-Avet negre, José Carlos Gonçalves ha detallat que no es talla fusta expressament, sinó que "agafem la restant del bosc". Després la conserven al magatzem durant aproximadament un any i quan la seva humitat és d'un 30% es tritura.

Aquesta estella fruit de l'aprofitament de la fusta dels boscos d'Andorra és el que després es cremarà en unes calderes especialitzades per tal de generar energia d'una forma sostenible i econòmica. 

Gonçalves reivindica que calen més calderes de crema d'estelles perquè el mètode sigui efectiu, una inversió que considera que ha quedat estancada.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Nil Forcada-Albert Refart-Desirée Sala