MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

14º / 29º

El Temps Darrera previsió

Les donacions de sang baixen a l'estiu

www.andorradifusio.ad

Tercera campanya de donació de sang de la Creu Roja de l'any. Fins dijous s'esperen entre 100 i 150 persones al dia al Centre de Congressos. Gairebé totes les cites prèvies estan exhaurides, però sempre hi ha un lloc per a qui vulgui donar.

El Banc de sang i teixits de Catalunya té reserves per a quatre dies. I és que als hospitals es necessiten 1.000 transfusions diàries, la majoria, a Urgències. Enguany, la Creu Roja ja porta més de 600 donacions efectives amb 78 de nous. La pròxima campanya de sang serà passat l'estiu i es durà a terme per primer cop a la universitat.

"Treballo a Urgències i és un lloc on veiem els usos que té. En accidents, operacions, per fer investigació. Està bé que donem perquè aquesta sang va a molts llocs"

Donant

Per la seva banda, el secretari general de la Creu Roja, Joan Saurí, assegura que aquesta és una campanya important, perquè a l'estiu sol haver-hi una baixada de donacions.

Per la tarda, qui s'ha apropat fins aquí ha pogut informar-se una miqueta més del què és ser donant de medul·la òssia. Es tracta d'un procés similar a ser donant de sang, però amb una diferència. No són donacions periòdiques sinó que és una donació puntual i única a la vida. Et registres a una base de dades i quan surt una persona en el món que ho necessita -un cas de leucèmia, un cas de malaltia hemàtica-  aleshores et truquen. A Andorra ja hi ha 560 inscrits.

"Tothom es pensa que et punxen les esquenes i és una extracció de sang que dura més temps, però per altres malalties, que s'han de tenir amb compte".

Noemí Morell, llevadora i Coordinadora de Donacions del SAAS

Informa: Caterina Vidal
Imatges: Javier Martín - Eric Escabias