MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/

El Temps Darrera previsió

E-commerce i zones franques per pal·liar la caiguda del comerç

www.andorradifusio.ad

El sector de la construcció ha liderat el creixement econòmic durant el segon semestre del 2018, però la frenada del turisme ha fet reduir l'activitat comercial i hotelera. Són els resultats de l'enquesta de conjuntura de la Cambra de Comerç. Des de l'ens se segueix apostant per la creació de zones franques i d'un e-commerce sòlid i competitiu.

L'enquesta s'ha fet a més de 400 empreses, i dels resultats s'extreu que la construcció segueix sent el sector amb més creixement per que els nivells s'han reduït.

La manca d'obra pública s'ha compensat amb força dinamisme en l'edificació d'habitatges.

Per contra, cauen el comerç al detall i l'hostaleria. Una baixada que vinculen a la desacceleració del turisme, que bona part dels enquestats vincula, a més, al low cost.

El president de la Cambra, Miquel Armengol, creu que la solució pel que fa al comerç és la venda electrònica i diu que s'han fet passos per tirar-la endavant com més aviat millor. Assegura que "el comerç no està morint, està canviant". Per aquest motiu insisteix en l'e-commerce preocupat però pels comerços petits, "que són la majoria i no tenen mitjans per fer-ho". En aquest sentit proposa "crear un col·lectiu cooperatiu on els petits comerços posicionaran els seus productes".

Armengol també ha parlat del projecte d'instaurar dipòsits duaners o zones franques tant per a nacionals com per a no residents. Un projecte que ja treballen amb el Govern i que hauria de servir perquè s'instal·lessin empreses d'alt nivell. Ha explicat que "quan parlem de no residents, el primer ímput que hem tingut és que ha de ser una zona franca, però per experiència i informació, pensem que també pot ser un dipòsit duaner, és a dir, dipòsits privats". "Va molt adreçat a empreses de luxe, per exemple les del món de l'art", ha afegit.

Les expectatives per a aquest 2019 segueixen el mateix camí, sobretot perquè les previsions de desacceleració de les economies veïnes repercutiran en el turisme. Per això, els enquestats creuen que hi haurà un alentiment del ritme de l'activitat empresarial.

Informa: Judit Pedrós
Imatges: Vicente Bellot

34.237.51.159