MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 16º

El Temps Darrera previsió

Empar Calvo, presidenta d'Apeesa: "La figura de l’educador social hauria de ser més extensible"

www.andorradifusio.ad

L'Associació Professional d'Educadors i Educadores Socials reivindica la falta de reconeixement i la manca de recursos. Una de les solucions que proposa per reforçar la seva situació és crear més sinergies amb altres professionals i associacions i també amb el Govern. 

Es parla de la figura de l'educador social, però què és? Segons la presidenta d'Apeesa, Empar Calvo: "És l'expert que acompanya en processos de canvis". A més, tal com detalla Calvo, no es limita a una sola persona sinó que també "pot acompanyar grups i col·lectius".

Ara bé, és una professió que encara li falta visibilitat, un fet que com destaca la presidenta és perquè és una tasca molt jove, sovint "desconeguda" i a més a més, moltes vegades "ha estat definida per altres perfils professionals".

En l’actualitat, al Principat trobem educadors socials en l’àmbit de l’educació, salut, afers socials i empresa privada. Tot i això, des d'Apeesa reivindiquen que la figura de l'educador social: "Hauria de ser molt més extensible". Calvo detalla que "hi hauria d'haver un projecte  sòlid al centre penitenciari i també als diferents serveis de salut mental."

Des d’Apeesa reivindiquen la manca de recursos sobretot en espais comunitaris. Per això volen crear sinergies amb el Govern per millorar la situació

“Un educador que pugui treballar conjuntament i de manera horitzontal amb un psicòleg o amb un logopeda és fantàstic perquè la persona és la suma de moltes parts. Poder fer feina amb associacions que treballen amb joves amb problemàtiques conductuals, amb persones amb autisme i amb diferents trastorns com pot ser un TDH".
Empar Calvo- presidenta d'Apeesa

La clau de l'ajuda que proporciona l'educador social es troba en no jutjar. "Quan l’altra persona sent que la mires com un igual, aquí és quan comença el canvi.”

Informa: Karen Gacusana
Imatges: Marc Matute