MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

11º / 24º

El Temps Darrera previsió

Les empreses tenen un any per convocar eleccions i triar representants de personal

www.andorradifusio.ad

La llei de relacions laborals, que va entrar en vigor el febrer passat no sense polèmica, obliga a convocar eleccions en les empreses a delegats de personal i membres del comitè d'empresa en el termini màxim d'un any.

El termini comença a comptar a partir que la llei va entrar en vigor i en funció del nombnre d'assalariats s'elegiran més o menys delegats.

Les empreses amb deu o menys treballadors designaran un assalariat amb mandat per negociar amb l'empresari i les que tinguin entre 11 i 30 assalariats hauran d'elegir per votació un delegat.

A partir de 30 treballadors s'instaura la figura del comitè d'empresa, amb un nombre de membres que depèn de la quantitat d'assalariats.

El mínim són tres i el màxim, onze, per a aquelles empreses amb més de 500 assalariats. Aquest és el cas del SAAS, que l'agost passat convocava les primeres eleccions, en les quals es van elegir quatre representants. Ara, per llei, han de ser onze i la solució que han trobat d'acord amb la direcció i seguint el mandat de l'assemblea és no repetir les votacions i que entrin els set candidats que van rebre més vots després dels quatre elegits.

Andbank va elegir a l'agost quatre delegats i ara ha d'arribar a nou. El departament de Treball advoca perquè empresa i delegats arribin a un acord per adequar-se a la llei i tot apunta que els treballadors hauran de tornar a votar perquè només es van presentar cinc candidatures.

Segons dades del Govern fins febrer hi havia 36 delegats de personal, corresponents a més d'una quinzena d'empreses. El seu mandat és per quatre anys, amb un límit de dos consecutius.                

Informa: Sergi Cano

18.206.187.81