MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

11º / 22º

El Temps Darrera previsió

Entorn de protecció conjunt de la Casa de la Vall i l'església de Sant Esteve

www.andorradifusio.ad

Al nucli històric d'Andorra la Vella hi ha 19 edificis que entorpeixen la vista de dos dels monuments històrics que formen part de la candidatura UNESCO dels elements del Coprincipat. Aquest dimarts s'ha presentat l'entorn que els unifica i que fa una sèrie de recomanacions, com la rebaixa de plantes.

La Casa de la Vall, fins al 2011 el parlament d'Andorra i abans casa senyorial del segle XVI, i l'església de Sant Esteve, un exemple de l'arquitectura del granit amb disseny de Puig i Cadafalch, amb testimonis des del romànic són dos monuments que per la seva proximitat i la seva integració dins el nucli històric de la capital s'inclouen en un únic entorn de protecció.

El document elaborat pels tècnics identifica dues zones, una d'acompanyament i una de preventiva. Es descriuen aquells edificis inventariats o amb interès cultural, i es classifiquen pel grau d'interès i per l'afectació visual que tenen en relació al monument. N'hi ha quinze de dinou considerats no adequats que són massa alts. Ho confirma el tècnic de Patrimoni del comú, Max Vela, que afirma que dels 19 elements pertorbadors, si s'exclouen les mitgeres, estaríem parlant potser d'uns 15".

La tècnica de Patrimoni Cultural, Lídia Torres, explica que "l'alçada que es dictamina com a mitjana és la que ja tenim de planta baixa més tres i és el que correspon al nucli històric d'Andorra la Vella". La majoria, si es fessin de nou, perdrien alçada.

Dimecres es penja al BOPA per un mes d'exposició pública per fer consultes i presentar-hi al·legacions. El comú d'Andorra la Vella enviarà una carta als propietaris informant de la publicació.

Informa: Redacció

 

Informació relacionada