MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 15º

El Temps Darrera previsió

Espot centrarà el discurs a les Nacions Unides en els reptes postpandèmia i l'emergència climàtica

www.andorradifusio.ad

La 76a sessió de l'Assemblea General de les Nacions Unides ha tornat a reunir els líders mundials de manera presencial i telemàtica, després que l'edició passada s'hagués dut a terme íntegrament a distància per culpa de la pandèmia de la Covid-19.

La delegació andorrana, encapçalada per la titular d'Afers Exteriors, continua a la ciutat de Nova York. La ministra Maria Ubach a més de ser present als actes que formen part de la sessió, també manté reunions multilaterals amb homòlegs dels estats membres de la Conferència Iberoamericana i de la Unió Europea.

A més, també s'ha trobat amb autoritats de l'organització més important de la diplomàcia multilateral. De fet, dimecres es va reunir amb el president de la 76a sessió de l'Assemblea, Abdulla Shahid. Es van tractar aspectes relacionats amb el canvi climàtic, la igualtat de gènere, la promoció de la joventut i la recuperació de la pandèmia.

El debat general amb les intervencions dels líders mundials va començar dimarts. El cap de Govern, Xavier Espot, hi intervindrà dissabte de manera telemàtica. Segons expliquen fonts del Govern, el seu discurs girarà al voltant de la importància del multilateralisme per afrontar els reptes importants i comuns com són la recuperació postpandèmia i la lluita contra el canvi climàtic.

Discursos centrats en els reptes globals

Aquesta setmana els presidents dels 193 estats membres de les Nacions Unides fan ús de la sessió per poder compartir els seus missatges arreu del món durant el debat general. Els líders mundials de grans potències com els Estats Units d'Amèrica, el Regne Unit i la Xina ja han fet les seves intervencions, en les quals han destacat els posicionaments i les estratègies de futur.

En el primer discurs com a president dels Estats Units d'Amèrica a l'Assemblea General de les Nacions Unides, Joe Biden ha posat sobre la taula la voluntat d'encetar "una era diplomàtica", en la qual el multilateralisme i la cooperació han de ser fonamentals per fer front als reptes globals: el canvi climàtic, la recuperació postpandèmia i la seguretat internacional.

A més, ha assegurat que no vol una nova "guerra freda" amb la Xina. Tot plegat, després de la retirada de l'Afganistan i enmig de les fortes tensions amb el gegant asiàtic i els principals aliats europeus provocades pel nou acord amb el Regne Unit i Austràlia per reforçar la defensa de la zona del Pacífic davant el domini xinès.

"Els Estats Units estan preparats per treballar amb qualsevol nació que adopti una resolució pacífica i estigui disposada a compartir reptes, fins i tot, amb aquelles amb les quals tinguem un tens desacord, perquè tots patim les conseqüències dels nostres fracassos. Hem d'unir-nos per abordar les amenaces urgents com la Covid-19, el canvi climàtic i les amenaces persistents com la proliferació nuclear", ha manifestat.

Per la seva banda, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha centrat el discurs en la lluita contra el canvi climàtic. Ha demanat al món que maduri i que tots els estats que apliquin mesures més ambicioses per reduir les emissions de CO2.

També ha mostrat el desig que la Conferència de l'ONU sobre el canvi climàtic, que se celebrarà a Glasgow, Escòcia, esdevingui un punt d'inflexió per a la humanitat: "Hem de demostrar que som capaços d'aprendre i madurar i, finalment, assumir la responsabilitat de les destruccions que estem provocant no només al nostre planeta, sinó a nosaltres mateixos. És hora que la humanitat creixi", ha dit.

Al seu torn, el president de la República Popular de la Xina ha destacat la importància del respecte mutu i la cooperació. Ha indicat, fent referència als vint anys de guerra a l'Afganistan, que la intervenció militar de forces externes per imposar la democràcia és contraproduent. Xi Jinping, a més, ha anunciat que la Xina deixarà de construir centrals de carbó a l'estranger i augmentarà el suport a països en procés de desenvolupament per implantar-hi energia verda. 

Informa: Oliver Jaén
Imatges cedides: Govern d'Andorra - ONU