MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 17º

El Temps Darrera previsió

Tres dies de dol nacional per la mort de Valéry Giscard d’Estaing

www.andorradifusio.ad

El Govern d’Andorra declara tres dies de dol nacional amb motiu de la defunció de qui fou copríncep d’Andorra, Valéry Giscard d’Estaing. El cap de Govern, Xavier Espot, trametrà una carta a la família expressant les mostres de condol i ha manifestat el seu respecte i agraïment pel servei al Principat que va fer el copríncep Giscard d’Estaing entre 1974 i 1981.

Unes mostres de condol en nom també de la resta de l’Executiu i de tot el poble andorrà. De la mateixa manera, el ministeri d’Afers Exteriors ha tramès una nota verbal a l’Ambaixada de la República Francesa .

Valéry Giscard d’Estaing ha mort aquest dimecres als 94 anys per Covid-19. Va ser copríncep d’Andorra i president de França durant 7 anys i, a banda, va ostentar altres càrrecs de gran responsabilitat política com el de ministre de Finances. Com a Copríncep, va visitar el Principat el 19 d’octubre de 1978, on va fer un discurs a la plaça Príncep Benlloch. La visita l'any 78 responia a la celebració dels 700 anys de la signatura del primer Pareatge, que va donar origen al Coprincipat.

El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha traslladat el condol a la família de Giscard d'Estaing i al poble francès, i ha posat en relleu que "va ser el creador del Lycée Compte de Foix i va encaminar el Decret de la Reforma institucional". El cap de Govern, Xavier Espot, ha dit d'ell que va ser "un copríncep reformador i visionari al qual devem en part l'impuls de les institucions andorranes a finals dels anys 70 i principis dels 80, i la consolidació del sistema educatiu francès al nostre país".

El dol nacional s’inicia aquesta mitjanit i durarà tres dies –divendres, dissabte i diumenge–. A banda, s’ha habilitat un llibre de condolences a la planta baixa de l’Edifici Administratiu de Govern perquè tothom qui ho vulgui pugui deixar-hi un missatge. Estarà disponible divendres de les 8h fins a les 17 h.

 

Informa: Redacció
Fotografia: Arxiu Nacional – Fons Fèlix Peig.

3.235.11.178