MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

12º / 22º

El Temps Darrera previsió

El Greco insta Andorra a revisar la integritat d'alts càrrecs abans del seu nomenament

www.andorradifusio.ad

El darrer informe del Greco, l'organisme anticorrupció del Consell d'Europa, identifica que Andorra encara ha de millorar alguns aspectes en la lluita contra la corrupció. En concret, en relació amb les administracions centrals i les forces de seguretat. Per això, insta les autoritats a presentar un informe abans del 31 de desembre del 2025 sobre les recomanacions que s'hagin aplicat.

El Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa (Greco) insisteix a Andorra perquè faci més esforços per prevenir la corrupció de les persones amb funcions executives d'alt nivell, com ara membres del govern, alts càrrecs, personal i directors de relació especial, així com membres del cos de Policia. 

Malgrat que l'organisme reconeix que hi ha hagut alguns avanços en els darrers anys, l'informe presenta 23 recomanacions relacionades amb la transparència, la informació i la policia.

En concret, diu que s'haurien d'adoptar normes que requereixin controls d'integritat abans del nomenament tant de ministres com d'altres persones amb funcions executives d'alt nivell. Per detectar i gestionar possibles riscos de conflictes d'interessos. També regular millor l'estatut jurídic del personal de relació especial i que el codi de conducta per als membres del govern i alts funcionaris, adoptat al novembre, es complementi amb directrius per la seva implementació i acompanyar-lo amb un mecanisme de supervisió i sancions, així com dotar de prou recursos financers i humans la Unitat de Prevenció i Lluita contra la Corrupció perquè pugui actuar de manera eficaç i proactiva.

Pel que fa a la informació, s'assenyala que els grups d'interès no estan regulats ni tampoc hi ha normes relatives a les restriccions postocupació de les persones amb funcions executives d'alt nivell, qui haurien de declarar obligatòriament els seus actius. Una informació que, insisteix, cal controlar, revisar periòdicament i fer accessible al públic, també garantint la consulta pública i introduint normativa sobre la relació d'alts càrrecs amb lobbies. Així mateix, refermen que cal controlar la declaració de béns i recomana donar competència a la fiscalia per investigar delictes relacionats amb la corrupció en què estiguin implicats alts càrrecs.

Pel que fa a la policia, apunta que s'hauria d'abandonar la pràctica de pagar multes directament en efectiu als agents de policia i avaluar els riscos de corrupció en les àrees i activitats policials a través d'una estratègia d'integritat i anticorrupció. En aquest cas, també recalca que cal complementar amb directrius clares i exemples concrets el codi deontològic, així com desplegar normativa relativa al conflicte d'interessos quan els agents de policia abandonen el cos.

Finalment, recalca que convé adoptar un enfocament més proactiu per detectar delictes comesos per part de membres del cos. Per exemple, creant una unitat central per a realitzar una supervisió interna i habilitant canals de denúncia contra la policia i de protecció dels denunciants.

Un total de 23 recomanacions que el Greco avaluarà si Andorra compleix. Les autoritats n'han d'informar abans que acabi el 2025. Per la seva banda, la ministra Conxita Marsol ha dit que les analitzaran i estudiaran  i que les tindran en compte, com han fet sempre.

"Com sempre hem fet en aquest tipus d'informes, especialment amb el Greco, nosaltres els atenem i mirem d'adaptar la nostra legislació a les seves recomanacions. També m'agradaria destacar que el Greco també assenyala i considera positiva la transparència en el nomenament dels membres del Govern i dels alts càrrecs, però és veritat que recomana adoptar mesures que imposin controls d'integritat previs al nomenament de qualsevol persona en funcions. Bé, tot això s'analitzarà".

Conxita Marsol, ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge

Informa: Redacció