MENÚ MENÚ Avui. Darrera previsió

/ 15º

El Temps Darrera previsió

Què hi ha al darrere de la violència envers les dones?

www.andorradifusio.ad

Quins factors alimenten i perpetuen les conductes agressives de l'home cap a la dona? Amb motiu del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones el 25 de novembre, abordem aquesta i altres qüestions amb el responsable del Programa per a la promoció de relacions no violentes, un servei actiu des de fa dos anys i que ha atès una cinquantena de homes.

Què hi ha al darrere de la violència de gènere? Començant per la base, apareix el concepte de la masculinitat hegemònica, que es defineix com la pràctica de superioritat i domini dels homes vers les dones.

Pol de Vilallonga, treballador social i un dels responsables del Programa per a la promoció de relacions no violentes, explica que "històricament hi ha un lligam entre les persones que han resolt els conflictes de forma violenta amb l'èxit social". Alerta que "portem tota la vida amb aquests patrons en la socialització amb els altres, en els estímuls que rebem a nivell visual, auditiu, de les pel·lícules o les sèries on es fomenta que el protagonista hagi de ser algú amb una masculitat molt hegemònica i arquetípica, és a dir, un home fort que no expressi els seus sentiments".

Desconstruir aquestes estructures mentals i conscienciar l'agressor que els problemes s'han de resoldre sempre de forma pacífica és l'objectiu principal del Programa per a la promoció de relacions no violentes, que va iniciar-se fa dos anys i fins al moment ha atès una cinquantena d'usuaris.

Davant la pregunta inicial de si la persona és feliç, el 90% de les respostes són negatives, un punt de partida clau on també s'han de tenir en compte altres factors, com ara haver patit violència a la llar o l'addicció a les drogues.

Vilallonga diu que "aquests homes cada cop s'integren més, no a nivell laboral o cultural, però sí relacional i educatiu". "Tenim molts homes que per exemple aborden els tipus de problemàtiques que treballen aquí amb el seu cercle d'amics i això ja genera un gran impacte".

Fomentar l'educació és per a Vilallonga la gran estratègia per prevenir qualsevol forma de violència i trencar el relleu generacional que l'alimenta i, a la vegada, en dificulta la detecció per part de l'entorn. 

Informa: Laura Cugat-Tatiana Navarro
Imatges: Desirée Sala-Arxiu RTVA